Karin fick en Reumert för sin scenografi

Karin Gille, scenograf i Köpenhamn, är en av tio som fått "Årets Talang 2015" i Årets Reumert - hela Danmarks scenkonstpris och teatervärldens motsvarighet till en Guldbagge.
- Jag är så glad. Det här är en kvalitetsstämpel och en härlig klapp på axeln.
Allt började med mammas dockteater, somrarna i ALV, en familj som älskar hus och intresset för textil.

Vimmerby2015-07-20 06:27


Karin Gille är på sommarvisit hemma hos föräldrarna i Djursdala. Nyss fick hon en "Reumert" på en tillställning med guldkant, direktsänd i dansk tv. Varje år utdelas 26 Årets Reumert i 16 olika kategorier till det bästa inom dansk scenkonst. Av dem tio till riktigt skarpa lovande talanger inom scenografi, skådespeleri, regi...
- Det har varit en dröm för mig. Jag har skojat om att jag ska stanna i Danmark tills jag får det där priset. Det var väldigt glädjande och överraskande.

Började i ALV
Hon har hittat det yrke där alla hennes intressen ryms, där hon får möjlighet att blanda tekniker, tankar och idéer. Hon säger att det började med lusten att berätta historier.
- Jag var barnskådis i ALV fyra somrar och förstod, fast jag var liten, att jag hade ansvar för andra barns fantasier. Det var en väldigt stor sak. Jag tyckte om att leka och jobba med professionella vuxna, att vara en del i ett sammanhang.
Tidigt fick hon upp ögonen för maskineriet bakom. Kanske redan när mamma satte upp dockteater på Komedianten när hon var riktigt liten.
- Jag har alltid haft ett stort intresse för färg, form, textil, olika material, hantverk och mina föräldrar är intresserade av att renovera hus. Det ena har lett till det andra och den där känslan jag fick i Astrid Lindgrens Värld, att det handlar om att berätta och att man gör det tillsammans med andra där var och en har sitt ansvarsområde, den har följt mig hela vägen.

Köpenhamn
Efter gymnasiet blev det ett år textil formgivning på folkhögskola och sedan mönsterkonstruktion på Malmö Tillskärarakademi. Redan här visste hon att hon ville jobba inte bara för att det är roligt. Hon ville ett snäpp längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om