Karin Ericson har rötterna på en gård utanför Vimmerby och beskriver sig som "bonddotter i själ och hjärta". Sedan 30 år tillbaka bor hon dock i Jämtland och arbetar med naturinformation. Priset, som delades ut på WWF:s höstmöte, kom som en överaskning för paret.
– Det kom som en blixt från klar himmel och vi anade nästan litegrann hur noblepristagarna känner sig. Att vi skulle få ett pris för att vi gjort våra fritidsintressen till ett jobb fanns inte på kartan, säger Karin Ericson till Vimmerby Tidning.
I samarbete med Världsnaturfonden (WWF) har hon tillsammans med sin make under 25 år drivit Vargsymposiet, vars syfte varit att öka förståelsen mellan olika läger i varg- och rovdjursfrågor. En på många sätt infekterad fråga, som Karin tror kan bli mer och mer aktuell söderut i Sverige i framtiden eftersom vargen sprider sig.
– Det vi försökte göra med Vargsymposiet var att ge en gemensam grund i diskussionen, som annars byggde mycket på pajkastning oavsett åsikt. Vargen är ett karismatiskt djur som skapar känslor, de ställer till problem för vissa och andra tycker att de är superhäftiga. Då blir det en kollision, särskilt om man inte riktigt har kunskaper om djuret, säger Karin Ericson.
Paret har också ett stort engagemang för fjällräven och det är för det i kombination med Vargsymposiet som de tilldelas priset. Prissumman på 100 000 kronor kommer bland annat gå till en paddlingsresa till Kanada.