Karlbergstomten kan styckas

Framtiden för Karlbergs-tomten i centrala Vimmerby är på väg att ta en ny vändning. Enligt kommunen är marken dålig och bär inte ett stort byggnadskomplex. Det kan öppna för andra alternativ. Till exempel radhus i suterräng utmed Stångågatan och även en öppning för Korskyrkan som tidigare visat intresse för de befintliga lokalerna.

Vimmerby2013-05-20 06:21

- Marken är för dålig för en stor byggnad. Det är gammal sjöbotten, och att påla sex-tio meter ner blir för kostsamt, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen som öppnar för nya alternativ för området.
Några nya undersökningar av marken har inte gjorts, vare sig nu eller när kommunen köpte området 2009.
- Vi gjorde någon mindre grävning efter köpet för att få en allmän uppfattning. Dessutom har vi passat på att kolla marken nu när cisternerna efter bensinstationen grävts bort, och det ser inte bra ut, säger Magnus Carlsson på samhällsbyggnadsavdelningen.
Kommunen har också låtit ett geotekniskt företag gå igenom de tidigare undersökningar som gjorts.
- Det är en gammal undersökning och en som är gjord på 1990-talet, och man kommer fram till att marken inte är ordentligt urgrävd, utan fylld med diverse massor i ungefär två meter, där under är det i huvudsak gammal sjöbotten, sammanfattar stadsarkitekten Bo Klarén.
Det får kommunledningen att tänka i andra banor än tidigare.
- Det går inte att bygga en stor tung byggnad i fyra våningar. Det blir osäkert och för dyrt att påla så djupt, säger Micael Glennfalk.

Radhus
Kommunalrådet visar en idéskiss som han finner lockande. Den innehåller sju-åtta radhus i suterräng utmed Stångågatan och bakom dom ligger de befintliga lokalarna kvar.
- Man kan tänka sig några bostadsätter med små tomter mot gatan, nästan av engelsk modell, och att man har garage under huset på baksidan, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om