För ungefär sju år sedan, år 2017, tog Sandra Frost, född och uppvuxen i Norge, sitt pick och pack för att flytta till Sverige. Hon hade bestämt sig för att plugga till naprapat, en fyraårig utbildning som inte finns där hon kommer ifrån. Av den anledningen föll valet på Naprapathögskolan i Stockholm.
I den stunden var Sandra inställd på att hon inte skulle stanna i Sverige efter examen, men halvvägs igenom utbildningen ändrade hon sig.
– Jag bestämde mig för att ändå stanna kvar och jobba i Stockholm ett år efter examen. Då råkade jag träffa en Vimmerbykille som gjorde att jag tänkte om lite, säger hon.
Den Vimmerbykillen är John Isaksson, som driver Fitness & Hälsa. Det är under det företaget som Sandra idag driver sin naprapatklinik. På så sätt är hon i nuläget en så kallad intraprenör, med ansvar för att driva utvecklingen av sin egen gren. Planen är att hon till våren ska starta ett eget aktiebolag.
– Jag trodde aldrig att jag skulle driva eget, men så blev det. Det är väldigt mycket roligare än jag trodde att det skulle vara. Den här saken som jag sa att jag aldrig skulle göra kan kanske vara det coolaste jag gjort.
Att flytta till Vimmerby, långt bort från sin egen familj och vänner, var inte ett självklart val. Som ett första steg flyttade hon till Norrköping för att göra distansen till pojkvännen lite kortare, innan hon till slut tog steget att flytta hit.
Hur har det varit att bygga upp en kundkrets i en för dig ny stad?
– På ett sätt har det gått bättre än jag trodde det skulle gå, men på ett annat sätt har det varit svårare. Starten var starkare än vad jag vågat hoppas på och jag hade patienter redan från början, men med det här yrket går beläggningen alltid lite upp och ner. Nu inför jul har det gått ner en del, men jag försöker att hålla huvudet kallt och istället se till helheten. Det går framåt.
Sandra upplever inte att det är en tuff konkurrenssituation i hennes bransch på lokal nivå. Hon resonerar kring att det dels beror på att det inte finns så många i Vimmerby som sysslar med det hon gör, men också att de som finns tar hjälp av varandra.
– Jag ser det som en styrka att vi är fler och skulle gärna ha mer kontakt oss emellan. Vi jobbar på olika sätt, så det är bra att det finns valmöjligheter för patienterna. Dessutom är det ju så att om man har monopol på marknaden minskar behovet av att utvecklas, och jag vill hela tiden framåt.
Just nu jobbar Sandra själv på sin klinik, men hon har en önskan om att kunna anställa. Hon vill kunna undvika att ha dagar som är fullbokade med patienter, dels för att kunna erbjuda dem bättre kvalitet och dels för att ha luft i schemat att jobba med företagsutveckling.
– Jag har redan utlyst att jag gärna vill anställa och det behöver inte vara en naprapat, men jag har inte hittat någon lämplig än.
Att jobba som naprapat medför vissa utmaningar oavsett vilken del av landet man är i. Likt många andra i yrkesgruppen är Sandra inte en del av primärvården, så många söker sig åt andra håll för att få hjälp med smärta i kroppen. Hon förklarar att många fortfarande betraktar naprapatin som alternativmedicin, vilket gör att dess vetenskapliga grund ifrågasätts.
– Det finns inte tillräckligt med forskning på naprapatin som helhet, men behandlingarna jag jobbar med är ju forskningsbaserade. Det är synd att naprapater har fått det ryktet, för det vi gör är ju på riktigt.