Hon väntar vid entrén till en mycket populär second hand-butik i Vimmerby. Var annars? Det är nämligen i sådana butiker hon hittar en hel del av de tyger hon sedan syr blusar, klänningar och kappor av. Tyger som kanske aldrig kommit till användning, eller som varit dukar eller gardiner men som får nytt liv tack vare Karolina Svensson och hennes team med sömmerskor.
Kreativ fritid
Karolina Svensson är uppvuxen i Gullringen men är i hemtrakterna lite då och då. Hon har familjen kvar i kommunen och har dessutom nyligen blivit moster igen en nog så trevlig anledning att åka söderut lite oftare. Hon bor nämligen i Spånga, i utkanten av Stockholm.
Vi backar bandet lite vad gjorde du efter estetiskt program på gymnasiet, Karolina?
- Jag jobbade i Norge några år, sedan Göteborg. Men inte med sömnad. Däremot har jag alltid varit kreativ på fritiden; ritat, stickat, virkat, sytt och gillat att klä mig lite udda. Men aldrig sett mig som "textilare".
Hittade sin grej
Det var under Göteborgstiden hon fick idén att läsa på folkhögskola. Karolina var 25 år och ville inte bli "för gammal", som hon uttrycker det.
- Jag läste ett år textil på Önnestads folkhögskola i Skåne. Tidigare hade jag mest gått på känsla, nu lärde jag mig grunderna i sömnad. Det blev också mycket second hand eftersom jag hade ont om pengar och tyg är dyrt.
Karolina Svensson ritade, klippte och sydde. Och sydde. Hon hade verkligen hittat sin grej.
- Jag bestämde mig för att jobba med klädsömnad och började faktiskt sälja mina första väskor, sjalar och kläder hos Låxbo Lantkök utanför Södra Vi.
Unika modeller
I januari 2006 flyttade hon till Linköping med sitt företag Orkan Lia. Inspiration till företagsidén om att abonnera på kläder tog hon från "fruktkorgsföretagen".
- Jag marknadsförde mig i en second hand-butik och genom homepartyn. Idén är samma nu som då. Jag tar mått på kunderna, som åtar sig att köpa minst tre plagg under sex månader.
Hon sydde allt, från brudklänningar och kappor till kjolar, skjortor och blusar. Men mest klänningar.
- Det som är unikt är att det går att kombinera överdelar med underdelar så att det blir hur många modeller som helst att välja på.
Nio i företaget
Allt rullade på, kundstocken växte och 2011 bestämde sig Karolina Svensson för att flytta till Stockholm och pojkvännen Jonas. Då mäklare, numera anställd i Orkan Lia.
- Jag skaffade lokal på Mosebacke. Tog visserligen ganska stora risker, men andra fick hyra in sig hos mig mot att de jobbade i butiken.
Nelly och Elvira föddes, nu 3,5 år och 2 år, och i takt med att barnen växte så växte också företaget och antalet anställda.
Sedan i somras finns Orkan Lia i nya lokaler på Skånegatan. Både en butiksdel med tyger att välja på, samt en ateljé.
- Jag har tre skräddare anställda i Stockholm, fyra i Litauen. Det är fortfarande jag som gör mönsterkonstruktion, tillklippning, köper in och letar tyger och har koll på lager och kundkontakter. Men jag ska försöka släppa in Jonas lite mer, jag hinner inte allt själv nu med två små barn.
Tufft med ansvaret
De cirka 300 kunderna är nästan enbart kvinnor. En del köper ett plagg varannan månad, en del fem. De flesta köper klänningar i tidlös design.
Samtidigt som hon nästan inte kan tro att hennes idé fungerar så bra känns det ibland tufft att vara "spindeln i nätet".
- Jag har ansvaret för både min och Jonas inkomst. Jag ska också hinna med att vara mamma. Men jag blir allt bättre på att delegera, nu försöker jag vara ledig under helgerna. Men visst blir det en hel del tid vid datorn även hemma.
- Jag tröttnar ju aldrig det är så roligt att hela tiden förändra och förnya.