Kärv nystart för anrika biografen

Biografen i Vimmerby krigar i motvind efter pandemin. Besökarna är färre än man hade hoppats och man klarar nätt och jämt av att gå runt. Håkan Enock, som tagit över driften, ger sig dock inte i första taget.

Håkan föll pladask för den gamla biografen när han såg den och hoppas att antalet besökare ska stiga så att den kan få finnas kvar. "Det är så fint här så att det nästan gör ont", säger han.

Håkan föll pladask för den gamla biografen när han såg den och hoppas att antalet besökare ska stiga så att den kan få finnas kvar. "Det är så fint här så att det nästan gör ont", säger han.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-02-27 19:00

Under nästan två år var vita duken i Vimmerby inget annat än just vit när biografen hölls stängd på grund av pandemin. Beskeden var dystra och det var länge osäkert om man överhuvudtaget skulle öppna igen. För drygt två månader sedan svepte värmlänningen Håkan Enock in som räddaren i nöden och tog över driften. 

– Det är så fint här så att det nästan gör ont. Lamporna är helt fantastiska och sen inramningen kring bioduken med scenkanten, ja vad ska man säga. Jag skulle aldrig ta bort det här. Aldrig, säger han.

undefined
Håkan föll pladask för den gamla biografen när han såg den och hoppas att antalet besökare ska stiga så att den kan få finnas kvar. "Det är så fint här så att det nästan gör ont", säger han.

Två biosalonger, Grand och Terrassen, med 126 respektive 60 stolar finns i huset på Sevedegatan. Håkan började tillbringa tid i stan när sonen Hugo blev klar för Vimmerby Hockey och det var under en promenad som han först fick syn på biografen.

– När jag försökte sticka in näsan var det låst men jag gick och hade det där i huvudet. Jag mejlade ägaren Fredrik och sen såg jag en bild på den fördragna ridån i Vimmerby Tidning. Då sa jag till min fru att "jävlar vad läckert, vi bara måste se till att biografen kommer öppna", säger Håkan Enock.

Han kallar sig själv bionörd och har drivit biografer i Karlskoga, där han fortfarande bor, i snart trettio år. Biograf av äldre snitt brann ner till grunden 2003 och nu driver han verksamhet med något modernare salonger. Interiören har dock alltid varit något som tilltalat honom och det var på grund av den som han föll för biografen i Vimmerby, vilken byggdes på 1930-talet.

– Att man skulle bygga såhär idag, det finns inte. När man byggde det här fanns pengar, utrymme, höjder, bredder och allt.

Efter nypremiären i Vimmerby stack folk in huvudet nästan dagligen och lät Håkan veta hur glada de var för att biografen hade öppnat igen. Sedan dess har det dock gått trögt, berättar han. 

– Nu kommer jag från en ort med 30 000 invånare och här är vi 10 000. Det innebär att jag kanske borde ligga på en tredjedel av besökarna och dit kommer jag inte riktigt. Jag har ingen exakt siffra men vi är i snitt inte fler än tio per film.

undefined
"Att man skulle bygga såhär idag, det finns inte. När man byggde det här fanns pengar, utrymme, höjder, bredder och allt", säger Håkan Enock om biografens speciella och anrika interiör.

Innan pandemin snurrade det enligt Håkan Enock på ganska bra och han hoppas att man ska kunna komma tillbaka till de siffrorna.

– Man kan inte tvinga folk att göra saker och att ställa sig i tidningen och säga "kommer ni inte på bio nu så får vi stänga", det går inte. Men det här är ändå en kultur som jag tycker behövs och något jag hoppas att Vimmerbyborna ska ta hand om. Jag säger inte att folk ska åka hit för biografen, men om du bor i Vimmerby och ska gå på bio så finns ju en biograf här som duger till precis allting.

"Titanic-hysterin" får vi nog aldrig vara med om igen men filmerna som går upp nu är bra och ännu fler kommer framöver, menar Håkan Enock som inte tror att det är kvaliteten på filmerna som ligger bakom de låga besökssiffrorna.

– Nu väntar vi framförallt på filmen Tisdagsklubben. Om inte den lyfter upp det här får vi nog sätta oss ner och ta ett allvarligt tänk. Jag ser trots allt ljusningar i mörkret och det kan bara gå uppåt härifrån.

Biografen betalar filmhyra per såld biobiljett och går just nu runt trots att salongerna ofta är långt ifrån fulla. Med det sagt så kommer det inte att gå att driva verksamheten på det här sättet hur länge som helst.

– Jag har inget exakt mål utan det får i så fall jag och ägaren Fredrik prata om. Det är inte gratis att driva en biograf, vi går inte minus men ligger och dallrar på gränsen. Om vi stänger nu så skulle det vara dödsstöten.

undefined
I dagsläget går biografen inte med minus men man är enligt Håkan Enock inte särskilt långt från den gränsen.

Just nu jobbar Håkan Enock ensam på biografen och kör filmer från onsdag till söndag med matinéer torsdag till söndag. Att pendla mellan Karlskoga och Vimmerby fungerar men är inte optimalt.

– Tanken är att anställa någon i framtiden men det finns inte på kartan som det är nu.

Håkan Enock säger att han är öppen för idéer och gärna tar emot förslag och synpunkter från Vimmerbybor som exempelvis skulle vilja starta filmklubb eller är intresserade av barnvagnsbio. Trots pandemin och streamingtjänsternas framfart tror han generellt att biograferna i Sverige mår okej och han hoppas att Vimmerby ska kunna följa i deras fotspår efter den något tröga starten.

– Jag tror att det har stabiliserat sig på ganska höga siffror, framförallt i storstäderna, och att folk fortfarande vill gå på bio. Vem du än pratar med så har alla ett biominne, säger Håkan Enock.

"Jag säger inte att folk ska åka hit för biografen, men om du bor i Vimmerby och ska gå på bio så finns ju en biograf här som duger till precis allting", säger Håkan Enock som tog över driften av biografen för två månader sedan.
"Jag säger inte att folk ska åka hit för biografen, men om du bor i Vimmerby och ska gå på bio så finns ju en biograf här som duger till precis allting", säger Håkan Enock som tog över driften av biografen för två månader sedan.
Håkans bio-observationer:

"Nyinflyttade från utlandet har svårt att hitta till biograferna. Jag tror inte att det finns någon vana och det är därför som det är livsviktigt med skolbio. Det kan vara en teaterpjäs också men det är jätteviktigt att alla får tillgång till sådana kulturupplevelser."

"Bokade biljetter och att komma i tid är väldigt fint men en grupp som jag hittills saknat i Vimmerby är främst killar i åldrarna 17-27 som rycker i dörren fem minuter innan, rasar in med hjärtat i halsgropen och vill ha popcorn."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!