Skulle se kåsan i Vimmerby – utsatt för dramatiskt rån

"Mamma du måste swisha 10 000, mitt liv hänger på det." Sonens besök i Vimmerby för att titta på motortävlingen Novemberkåsan förvandlades till skräck och panik när han blev attackerad och rånad när han gick från krogen till hotellet.

25-åringen åkte med flera kompisar från Skåne för att följa Novemberkåsan i Vimmerby. När han gick till hotellet natten före tävlingen blev han utsatt för ett dramatiskt rån i centrum. Här övervakar en av rånarna 25-åringens försök att ta ut pengar från bankomaten.

25-åringen åkte med flera kompisar från Skåne för att följa Novemberkåsan i Vimmerby. När han gick till hotellet natten före tävlingen blev han utsatt för ett dramatiskt rån i centrum. Här övervakar en av rånarna 25-åringens försök att ta ut pengar från bankomaten.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Vimmerby2024-01-31 05:30
undefined
När bankomaten slukade 25-åringens kort tvingade rånarna honom att ringa föräldrarna så de kunde swisha pengar till honom som han sen swishade vidare till en av rånarna.

Det var ett förväntansfullt gäng från Skåne som for till Vimmerby och Novemberkåsan. Kvällen före tävlingen tog de en middag och gick sen på krogen. Framåt ett-snåret på natten kände 25-åringen att det var nog för kvällen och bröt upp och gick mot hotellet. Kort efter kom flera grabbar i hans väg. Enligt förhören i förundersökningsprotokollet påstod de att han sparkat på deras bil och krävde honom på 10 000 kronor i ersättning. Annars skulle de inte släppa honom. Han uppfattade också att de hotade att ge sig på hans barn.

Han försökte ta ut pengar i bankomaten för att ge dem. Det lyckades inte och bankkortet blev kvar i automaten. Då tvingades han ringa föräldrarna och be dem swisha pengarna.

Mamman berättar i ett förhör att hon aldrig hört sonen så skräckslagen som under det samtalet. Hon hörde andra röster i bakgrunden. Föräldrarna gjorde som de blev tillsagda och swishade 10 000 kronor. Sen hörde de i telefonen hur sonen sprang och hur han efter en stund kom fram till sitt hotell där en av kompisarna fanns kvar på rummet. 

Rumskompisen beskriver att 25-åringen var i chock när han kom till rummet och hade först svårt att redogöra händelsen på ett sammanhållet sätt.

undefined
Dagen efter rånet tar de två tonåringarna ut hela beloppet på 10 000 kronor i en bankomat i Hultsfred och delar upp pengarna.

På bilderna från bankomaten där 25-åringen swishade pengarna kunde polisen snart identifiera två minderåriga killar från Hultsfreds kommun. Det nummer pengarna swishades till tillhör en av dem. På bilder från en bankomat i Hultsfred syns hur de killarna tar ut och delar på pengar dagen efter rånet i Vimmerby.

Båda nekar till att de rånat 25-åringen. Först uppger de att de inte alls varit i Vimmerby, i varje fall inte vid bankomaten. När de får se bilderna säger en av dem att 25-åringen kommit fram till dem och frågat om att köpa droger och att den andra då sagt att "vi blåser honom".

Det nekar tonåring två till. Han säger först att hans kompis skulle hjälpa killen att ta ut pengar för att han var full. Sen säger han att det var kompisen som ville ha hjälp att få ut kontanter för att han inte hade sitt kort med sig.

Nu åtalas båda tonåringarna för rån. En av dem åtalas också för utpressning som ska ha skett på en skola i Hultsfred i början av förra året samt ringa narkotikabrott och misshandel. 

Den andra åtalas även för ett falsklarm i gallerian i Hultsfred i början av januari. En av dem sitter fortfarande häktad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!