Katastrofläge i ekonomin för Socialförvaltningen i Vimmerby

Tuffa tider kräver mer av sociala insatser. Både akuta placeringar av ungdomar och socialbidragen ökar kraftigt. Det kostar socialen långt mer än vad det finns pengar till. Den senaste prognosen pekar på ett underskott på nära åtta miljoner i år.

Foto:

Vimmerby2009-03-19 07:10


- Ekonomiskt sett är det här en katastrof, men kanske att insatserna gör att de placerade barnen får en framtid, säger förvaltningschefen Hans Eriksson.
Socialnämnden lämnade förra året med ett underskott på drygt fyra miljoner kronor. De sämre tiderna gjorde att anslaget till socialbidragen höjdes med 600 000 kronor i årets budget, men på kontot för placeringar av barn och ungdomar blev det inget påslag. Trenden under hösten var att placeringarna minskade.
- Vi lade en budget utifrån att det skulle bli bättre, nu kan vi bara inse att det var allt för optimistiskt, säger nämndens ordförande Torbjörn Sandberg, kd.
Prognosen efter årets två första månader pekar på att verksamheterna kommer att kosta 7,8 miljoner kronor mer i år än vad det finns pengar.
Särskilt är det kostnaderna för placeringar av barn och ungdomar som skenar. Drygt fem miljoner kronor mer än vad nämnden har pengar till.
- Det har ökat ordentligt sedan december och vi har tvingats göra flera akutplaceringar: dessvärre befarar vi att det kan komma att öka ytterligare, säger Hans Eriksson.
Många av de som placeras är ungdomar, ofta flickor, med varierande problem som till exempel att de rymmer, att de skär sig och att de missbrukar.
- Men det finns också hedersrelaterade problem och barn och ungdomar som placeras för att föräldrarna är oförmögna att ta hand om sina unga, säger han.
Ökningen ser han flera orsaker till.
- Det är stora barnkullar nu, kanske kan det vara en följd av att de här ungdomarna växte upp under 1990-talets nedskärningar i barnomsorg och skola, sen gör de sämre tiderna att den här sortens problem ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om