Katthult färdigt för inflyttning

Nu är det klart för familjen Svensson att inta Katthult. Och hujedamej vilken 50-årspresent han får, den gode Emil. Andra verkar också nöjda med den 95 miljoner tunga investeringen i ett stycke historiskt Småland, en värld i världen.-Det är det största jag varit med om. Allt är äkta och att få vara med och berätta om Emil på det här genuina sättet är otroligt, säger Mia Thelin, teaterchef och vice vd i Astrid Lindgrens Värld.

Självklart kan man hälsa på inne i köket hos familjen Svensson. Foto: ALV

Självklart kan man hälsa på inne i köket hos familjen Svensson. Foto: ALV

Foto:

Vimmerby2013-06-14 06:15


I går premiärvisades det nya området Katthult i Astrid Lindgrens Värld för media. Och det var en stolt Mikael Ahlerup, vd, som kunde presentera den färdiga miljön på 4,5 tunnland, som invigs för allmänheten på söndag.
- När andra nöjesparker presenterar nya åkattraktioner, den ena värre än den andra, presenterar vi ett stycke småländskt bondelandskap. Det är vi otroligt stolta över.
Slåtterängar och betesmarker har fått utrymme och fokus i den miljö som är ALV:s sätt att delta i firandet av att det är 50 år sedan Astrid Lindgren skrev de första raderna om sin kanske mest folkkära figur.
Mikael Ahlerup ser en poäng i att visa ett småländskt landskap som det såg ut då.
- Vi tror att det 2013 är väldigt många barn som inte sett något liknande. Vi har återskapat sagorna så äkta vi bara kan.
Teaterchef och vice vd Mia Thelin ser fram emot att få se barnen uppleva miljön.
- Astrid Lindgrens författarskap spänner på något sätt över hela livet, alla känslor och alla åldrar. Det är något som verkligen gäller Emil. Det här är så äkta som det kan bli.
Här finns också Krösa-Majas stuga, köksträdgård och små sjöar. Ett område där leken står i fokus med Lekladan, där man kan hoppa i hö och leka som Astrid Lindgren och hennes syskon gjorde. "Vi lekte och lekte och lekte så det var underligt att vi inte lekte ihjäl oss" har hon själv sagt.

Alfred och hästen Lukas. I Katthult finns förstås alla djur som hör hemma på en bondgård - kor, höns, grisar, får, getter... Foto: Janne Strömsten
Alfred och hästen Lukas. I Katthult finns förstås alla djur som hör hemma på en bondgård - kor, höns, grisar, får, getter... Foto: Janne Strömsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om