KD byter strategi – bjuder in allmänheten på valsedeln

- Nu närmar sig ett val. Om en vecka är det ett år kvar, berättar Gudrun Brunegård ordförande i Kristdemokraterna i Vimmerby.
För att förbättra sina chanser i kommunvalet bjuder partiet därför in allmänheten. Vem som helst kan fram till 10 september tipsa om den person de tycker skulle passa på valsedeln.

Kristdemokraterna i Vimmerby vill ha in förslag på personer som kan passa på valsedeln. På bild ärordförande Gudrun Brunegård. Foto: Elin E Elmström

Kristdemokraterna i Vimmerby vill ha in förslag på personer som kan passa på valsedeln. På bild ärordförande Gudrun Brunegård. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Vimmerby2017-08-31 12:22

Istället för att ha provval som tidigare, där det inom partiet sker en omröstning som rangordnar de medlemmar som ställer upp till val, har KD valt att öppna upp nomineringen till allmänheten.

- Provval har rätt så dålig säkerhet och ändå läggs mycket vikt på resultatet. Förra gången hade vi i Vimmerby 30 procent som svarade, vilket var ganska mycket. Därför har vi beslutat att vi istället ska ha en öppen nominering där vi bjuder in även de som inte är medlemmar att föreslå någon, eller sig själv, som skulle kunna ställa sig bakom den kristdemokratiska politiken, berättar ordförande Gudrun Brunegård.

Med en öppen nominering hoppas partiet på att kunna fånga upp personer vars åsikter sympatiserar med deras ideologi och som övriga kommuninnevånare tänkas kryssa för på valsedeln.

- Det är i grunden ett försök att förbättra valresultatet. Vi hoppas på att folk kommer att höra av sig till oss och säga "den här personen tror jag skulle kunna tillföra något". En kompis, granne eller till och med en ovän.

Partiet hoppas på att det ska komma in ett brett spektra av potentiella valkandidater.

- Vi vill ha in personer från alla kommundelar, inte bara centrala Vimmerby, utan Storebro, Tuna, Frödinge och Locknevi också. Personer i olika åldrar, med olika etnicitet och olika yrkesbakgrund. Så att alla väljare ska kunna se och känna igen sig i någon.

Igår gick den nyetablerade nomineringskommittén ut på sociala medier och slängde ut krockar. Fram till mitten av september går det att skicka förslag. Sedan börjar kommitténs arbete med att gå igenom alla namn.

- Vi kommer att prata med alla och kolla om de är intresserade, om de sökte själva eller blev rekommenderade. I oktober kommer vi ha ett nomineringsmöte där medlemmarna kan prata om vem man vill ha in i kommunpolitiken.

På valsedeln nästa år kommer ett drygt 20tal namn att synas.

- Det kommer vara ungefär 25 namn på listan och drömmen är att alla ska vara heta på gröten och vilja engagera sig. Politik är roligt och smittsamt. Det här är en utmaning till alla som är redo att ta steget.

Ytterligare en bakomliggande orsak till att partiet öppnar upp nomineringen är för ta i tu med förutfattade meningar.

- Det finns fördomar mot Kristdemokraterna. I blindtest har vi ett väljarstöd på upp till 15 procent men det är inte alla av dem som väjer en Kristdemokratisk valsedel. En del tror till exempel att man måste vara aktivt kristen eller att vi är homofoba. Nu vill vi visa att vi inte går och väjer folk i kyrkbänkarna som vi ska nominera utan att vem som helst som är kompatibel med vår politik kan bli politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om