KD:s Vitsippspris till Yxerns förkämpe

Tino Åberg var inbjuden till Kristdemokraternas årsfest för att tala om Yxern. Vad han inte visste var att han skulle få årets Vitsippepris" av partiet. – Du är ett verkligt föredöme i hur du månar om ett gott förvaltarskap om de gemensamma natur- och miljöresurserna, skriver KD i motiveringen.

Gudrun Brunegård överlämnar vitsippspris 2016 till Tino Åberg.

Gudrun Brunegård överlämnar vitsippspris 2016 till Tino Åberg.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2016-04-27 13:55

Tino blev glatt överraskad och tackade så mycket för utmärkelsen.

Han har ett brinnande ideellt engagemang för sjön Yxern och använder olika kanaler för att informera och alarmera allmänhet och beslutsfattare om hur den hårda regleringen drabbar sjön och omgivningarna runt Kalmar läns största insjö.

Han pekar på kraftverk som är hinder för akut utrotningshotade fiskarter som ål, som inte kan ta sig till havet.

– Trots att det står i den gamla vattendomen från 1938 att det ska finnas ålyngelledningar, finns de inte. Jag har visat de flera gånger på detta, men de struntar i det helt och hållet.

Samtidigt förbereder nu Vimmerby kommun ett yttrande till Kammarkollegiet, gällande just frågan om vattenståndet – och den generella livskraften – i och omkring sjön Yxern.

Uppdraget har varit utlagt på kommunens miljöekolog, Björn Holm, som skriver följande:

"I snart 70 år har vattendomen för sjön Yxern använts. Det har påverkat djur- och växtliv men även fiske och friluftsliv. Redan efter några år uppmärksammades en mängd negativa konsekvenser.

Nu har vi kommit så långt att Vimmerby och Västerviks kommuner tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar län och Tekniska Verken i Linköping lämnat en framställan till Kammarkollegiet angående en omprövning av vattenregleringen av sjön.

Vi förutsätter att Kammarkollegiet tar största möjliga naturhänsyn och att en ny vattendom anpassas härefter. Vi förutsätter också att omprövningen av vattendomen för Yxern blir ett högt prioriterat ärende för det brådskar ur många aspekter.

I slutändan måste det bli en lösning som är bra för sjön och alla dess invånare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om