Kerstin Ånhammar är född och uppvuxen i Vimmerby. I 20-årsåldern flyttade hon till Lund för att studera till socionom och i Skåne blev hon kvar. Att bli komiker var aldrig något som lockade, snarare tvärtom.
– Det är en lång förflyttning från Baldersgatan i Vimmerby till standup i Malmö. Hade någon bara för några år sedan sagt till mig att "Du kommer tycka att det är jättekul att hålla på med standup" så hade jag skrattat rått och svarat "Aldrig i livet", säger Kerstin Ånhammar.
Att hon skulle stå på ståuppscener i snitt en gång i veckan och bli intervjuad som en av tre komiker i podden "Livet med humor" var inte något som hon någonsin kunnat förställa sig.
– De första gångerna tänkte jag "Varför gör jag det här? Jag kommer inte ta mig upp på scenen. Jag kommer kräkas rakt ut. Jag kommer inte få fram ett ord". Men så blev det inte. Istället blev det mycket bättre än vad jag hade vågat tro.
Resan från "aldrig i livet" till att nu ha underhållit tusentals började med ett bröllop. Kerstin var utsedd till toastmadame och höll i slutet av kvällen ett tal.
– Det drog väldigt mycket skratt. Många kom fram efteråt, berättade att de tyckte jag var rolig och borde hålla på med standup. Det tyckte verkligen inte jag. Det var jätteläskigt att prata inför drygt 100 gäster. Till saken hör också att jag stammar. Det har blivit mycket bättre men att tala inför folk har alltid varit lite av en skräck. Så standup fanns inte på kartan. Men efteråt var brudparet envisa och fortsatte tjata; "Du måste förvalta den här talangen. Gör något av den nu".
Kerstin vägrade. Ända fram till att en vän lockade med henne på en ståupp-kurs.
– Det var skitläskigt, jättesvårt men väldigt, väldigt kul, berättar hon.
En tid senare anmälde Kerstin sig spontant till en ståupp-tävlig. Bra gick det inte menar hon. Men på grund av den kom hon i kontakt med komikern Lena Frisk och uppträdde framför 200 personer på Malmö Comedy Klubb.
– Det blev mitt första riktiga gig. Så tack vare att jag var aningslös och anmälde mig till tävlingen kom jag till ett sammanhang där jag lärde känna massa komiker. I efterhand är jag väldigt glad att jag var naiv. Det har gett ringar på vattnet.
Att vara 63 år och ställa sig på en ståuppscen menar Kerstin innebär både fördelar och nackdelar.
– Det är bra att publiken hajar till. Samtidigt kan man bli rätt förskräckt "Oj här kommer en tant hur ska det gå?". Så jag måste snabbt visa vem jag är, att jag har distans och förstår att jag inte är normen. Jag skojar rätt mycket om mina tillkortakommanden, om att jag är äldre och hur jag ser ut fysiskt.
Från att ha uppträtt mest i Skåne blir det framöver lite mer varierat. Bland annat Småland. Önskan är att i framtiden få sluta cirkeln och uppträdda i staden hon föddes. För bland skämten dyker Vimmerby upp då och då.
– Det skulle vara väldigt roligt att komma tillbaka och köra standup. Jag har skrivit en hel del skämt om Vimmerby och skoltiden. I början brukade jag ha en presentation om att jag var från Vimmerby och ett litet skämt på det. Nu är det mer specifikt, till exempel om lektioner i skolan. Jag har även skämtat om Vimmerby torg, vad man gjorde där när jag var ung och det bara fanns ett uteställe.