Kicki och Tord öppnar kulturcafé

Om man delar samma intresse för musik, teater och kultur med sin livskamrat och det inte går att släppa en idé man haft i 25 år – då är det kanske läge att göra något åt det. Därför flyttar Kicki Willysson och Tord Johansson ut till hönshuset för att ge plats åt sin dröm – Knastorp Kaffe och Kultur.

Kicki Willysson och Tord Johansson gör allvar av sin dröm och låter Knastorp Kaffe och Kultur flytta in i torpet medan de själva flyttar ut i gårdshuset.

Kicki Willysson och Tord Johansson gör allvar av sin dröm och låter Knastorp Kaffe och Kultur flytta in i torpet medan de själva flyttar ut i gårdshuset.

Foto:

Vimmerby2016-05-14 07:50

Kicki Willysson och Tord Johansson bor i en lantlig dröm, i torpet Nybacka, byggt 1874. Tords föräldrar hyrde torpet när han föddes och hit kom han tillbaka som vuxen, Kicki flyttade in och de har lyckats bra i sin strävan att bevara det så stilenligt som möjligt.

Men kanske skulle de ändå flytta?

– Nu har vi bott här i över 25 år och våra barn Bo och Maria är utflugna sedan ett par år. Vi har funderat på att göra livet lite enklare, sälja huset och flytta till stan, men nu har vi bestämt oss för att bo kvar och satsa på de idéer vi haft så länge, säger Kicki.

Båda har ägnat sig mycket åt musik, teater och kultur och har utbildat sig inom teater/drama och pedagogik. I början av 1990-talet drev de kulturprojektet Kulturoxen tillsammans.

– Det är länge sedan vi jobbade ihop och jag har verkligen längtat efter det. Och när man har i princip samma idéer som återkommer gång på gång och inte vill försvinna, då känner jag att man måste prova innan man kan släppa det.

Och med en fastighetsbeteckning på gården, som torpet ligger under, så var namnet givet – Knastorp. Kunde inte passa bättre.

Just nu bygger de om det lilla huset på tomten som varit hönshus, verkstad, tonårslya och replokal för att det ska bli ny permanentbostad till dem själva.

– Vi flyttar, men vi flyttar inte långt. Torpet gör vi om till kafé och kulturhus. På innergården ska vi ha trädgårdsteater, säger Tord.

Han har genom åren skådespelat en hel del både i ALV och på Björkbacken, men även engagerats privat för att berätta minnen och skrönor. Kicki läser och skriver och har på uppdrag både läst på olika tillställningar men även skrivit material i de olika sammanhang hon medverkat i. Nu går hon en författarkurs på halvtid, där hon bland annat skriver på en monolog, utifrån Tords minnesmaterial.

– Tanken är att det utmynna i en komedi som Tord ska framföra till sommaren i Knastorp. Arbetsnamnet på monologen är ”En man som heter Tord” och utgår till stora delar av självupplevda anekdoter. Jag står också för regi – det är intressant och lärorikt. Vi kan ju varandra väldigt bra... och Tord ser fram emot att spela teater igen. Fantasin och glädjen är vår drivkraft. ”Glöm inte bort att du alltid kan ha det roligare”, sa vår dotter när hon var liten. Det tycker vi är en ganska bra devis.

Hur mycket folk som ryms inne – och i trädgården – har de provat med musik- och kulturfestivaler.

– Vi tror nog att det lätt får plats 60-70 personer i trädgårdsteatern, men det här är framförallt ett forum för den lilla publiken, särskilt när vi är inomhus. Om det är 45 personer i Tuna bygdegård känns det tomt, hos oss kommer det att bli alldeles lagom i torpet.

Kafé i vanlig bemärkelse blir det inte. Åtminstone till en början har man bara öppet i samband med kulturevenemang.

– Vi skyndar långsamt, men räknar med 8-10 kvällar i sommar. Evenemangen kommer också att skifta. Förutom teater blir det mycket musik och tema-utställningar där duktigt folk kommer att ha fritt forum och bjuda på intressanta kunskaper.

Framåt jul kommer det att ordnas julstugor i Knastorp, där bandet Homeless – där båda är med och som Kicki startat – byter skepnad till ”Julstjärnorna”.

Att Tuna börjar bli något av Vimmerby kommuns Gnosjö råder ingen tvekan om.

– Tuna har ju de senaste åren verkligen visat att tro och kraft kan åstadkomma mycket i exempelvis Tuna Torg, Älgparken, stugbyn och Hongscafét. Det är kul och det vi gör är inget som konkurrerar med det som redan finns, det är ett komplement.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om