Att vara drygt 50 år på samma arbetsplats är nog ganska unikt. Snart slutar Kjell Bexell på Coop, efter lång och trogen tjänst. Den 17 april 1967 klockan 9 började Kjell sin anställning, som varat ända tills nu.Sista mars är det nämligen planerat för hemgång.
Han har haft ett 10-tal chefer, och butikens namn har också ändrats genom åren. Kjell har den mesta tiden huserat vid kött-och charkavdelningen då det varit hans huvudsyssla sedan 1973.
Kjell är född 1951 och uppvuxen i Ydrefors, 50 meter in i Östergötland. Mittenbarn i en syskonskara av åtta. Pappan hade lastbilsåkeri och körde mjölkbil samt sågspån från ortens två sågverk. Vid den tiden var Ydrefors ett blomstrande samhälle som kunde ståta med hela två livsmedelsbutiker.
En annons i Vimmerby Tidning 1967 förändrade livet för Kjell. Arbete på Konsum i Vimmerby, med tillgång till lägenhet precis ovanför butiken.
Det blev en stor omställning för Kjell, som dessförinnan knappt varit i Vimmerby. Jobbet bestod i att vara fiskbiträde och lärling på avdelningen i ett jobb som bestod i att rensa fisk, skära filéer, dra skinnet av ål med mera. På den tiden kom många som fiskat och sålde sin fångst direkt till butiken. Man köpte och tog emot kräftor i stora mängder som man sedan kokte och sålde vidare. De mesta levererades till Stockholm.
Vid den här första anställningsåren fick Kjell även figurera som mannekäng i butiken. Tidigare ingick det nämligen bland Konsums varor ett komplett klädsortiment.
-Tiden innan jul blev det en del visningar med vad butiken hade att erbjuda och man fick stå i skyltfönstret till allmän beskådan. Inte speciellt kul att som 17-åring att vara klädd i pyjamas i allas åsyn.
Ett avbrott från butikslivet blev det när det var dags för militärtjänst, vilken genomgicks vid T1 i Linköping. Där kom Kjell att mesta tiden tjänstgöra som kock. Under lumpartiden fick han gå högvakten vid kungliga slottet i Stockholm vid fyra tillfällen.
En mycket tidig morgon kom en yngling med uppknäppt skjorta och med en adjutant i sällskap. Kjell avkrävde personen att visa legitimation, vilket egentligen inte varit nödvändigt, men reglementet skulle följas. Den stoppade var ingen mindre än dåvarande kronprinsen Carl-Gustaf, vår nuvarande kung, som varit ute på partaj och som kom hem i tidig gryning.
Matintresse
1978 sökte Kjell FN-tjänst med stationering i Egypten. Bland 7 000 ansökningar blev 700 antagna till den svenska bataljonen. Uppdraget varade från 1 december 1978 till midsommar 1979. Kjell kom nu återigen att få arbeta som kock. Man var tolv kockar och de övriga hade jobbat på fina restauranger runt om i Sverige. Kjell kom härmed att samla på sig mycket kunskap i matlagning.
Nya tider gör att det blir allt viktigare att serva och hjälpa kunderna. Kjell får titeln Matmästare och får leda matkurser, men även ordna med mat och grillning på olika event, både privata och företag. Det hände att det kunde vara 100-200 personer på dessa, och ungefär 4-5 sådana tillställningar per år.
Ett tag delade man i butiken med sig av ett matlagningstips med någon maträtt som Kjell hittat på. Genom åren har Kjell samlat på sig en diger samling med egna recept.
- Jag älskar att laga mat och att komponera egna rätter.
Glädjen med arbetet har varit så stark att det även blivit en viss belastning. Under semestern har nämligen Kjell haft svårt att besöka butiken då han snart glömt bort att han varit ledig. Han undrar förstås hur det kommer att kännas att sluta efter så lång tid, men en sak vet han säkert:
- Jag är jättenöjd med det liv jag haft, men jag kommer sakna alla kunder och arbetskamrater.