Klamydia tar fart i Vimmerby

För 15 år sedan oroade sig barnmorskorna på ungdomsmottagningen i Vimmerby över klamydiaspridningen. Då hade de sju fall. År 2003 var de 17. Året därpå 64. Tendensen pekar på något liknande också för i år. - Det är fruktansvärt, säger barnmorska Britt-Sofi Forss. Allt fler smittas av klamydia. En till synes harmlös sexuellt överförbar sjukdom som kan få ödesdigra konsekvenser, som sterilitet.

Vimmerby2005-08-18 06:17

- Det stora problemet med klamydia är att 95 procent av de som drabbats är symptomlösa, säger Britt-Sofi Forss, barnmorska på barnmorskemottagningen i Vimmerby.
I de fall den smittade känner av något brukar det handla om gula flytningar, sveda vid vattenkastning och kanske lite värk.
Man kan alltså bära sjukdomen utan att veta om det, och här ligger förstås en förklaring till spridningen.
- Men samtidigt är det en bakterie som enkelt behandlas med en vanlig antibiotikakur och vore vi jätteduktiga på smittspårning borde vi kunna utrota det här, rent teoretiskt.

Dyster statistik
Den lavinartade ökningen av klamydia är en oroväckande signal, tycker Britt-Sofi Forss.
- Vi hade alltså 17 positiva 2003 och när det ökade till 64 förra året så känner man ju bara "vad är det här, vad handlar det om?" Att de stora kullarna från slutet av 1980-talet nu börjar bli sexuellt aktiva kan vara en del av förklaringen, men naturligtvis inte hela.
Den 31 juli hade 27 fall rapporterats och den tendensen tyder alltså på att det kommer att hamna på omkring 60 fall också i år.
- Och det är ju bara våra fall, det finns ju de som går till distriktsläkarmottagningen också.
Den här dystra statistiken kan också ställas mot situationen i början av 1990-talet, när ungdomsmottagningen slog larm och tyckte att något måste göras då sju klamydiafall rapporterats. Det resulterade i projektet "Ungdom möter ungdom", då två ungdomar åkte ut på skolorna. Året därpå var Vimmerby klamydiafritt.
Britt-Sofi Forss tror att det krävs en förebild som ungdomarna ser upp till, för att få dem att använda kondom.
- Det hjälper inte att vi säger till dem, även om jag brukar försöka kontra med att säga "jag äter hellre kola med papper på en tar en kola du haft i munnen", när de kör med det gamla vanliga argumentet att ha sex med kondom är som att äta kola med pappret kvar.

Smittspårning
Majoriteten av de som testats positiva är unga, 15-25 år. Men det förekommer också enstaka fall av äldre som smittats.
Spridningen visar svart på vitt att ungdomar är allt sämre på att skydda sig, men det ligger mera bakom klamydiaexplosionen som Britt-Sofi Forss tycker att vi borde diskutera öppet, nämligen de ungas attityd till sex.
- Vi har ju tagit över smittspårningen själva numera och när vi upptäcker klamydia och ger behandling frågar vi efter de sexuella kontakterna det senaste halvåret. Här möter vi alla varianter, från de som påstår att de inte varit med någon alls, till ärliga tjejer som tar fram mobilen och med hjälp av den tar fram tio namn på raken.
Vem som uppgett sexkontakten avslöjas inte i det brev som skickas till de uppgivna namnen. Men de är enligt Smittskyddslagen skyldiga att lämna klamydiaprov.
- Om de inte gjort det efter två uppmaningar får de information om att ärendet kommer att överlämnas till Smittskyddsenheten och att det kan bli polishämtning. Då brukar de dyka upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om