16 barn i Vimmerby måste byta förskola

Tidigare har Vimmerby kommun meddelat att flera barn behöver byta förskola till hösten. Nu är det klart vilka 16 barn som tvingas lämna Skogsbacken – för att istället börja på den nya förskolan i Nybble.

Den nya förskolan i Nybble, som beräknas kosta omkring 57 miljoner kronor, kommer ha plats för 120 barn.

Den nya förskolan i Nybble, som beräknas kosta omkring 57 miljoner kronor, kommer ha plats för 120 barn.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2024-01-19 11:16

På fredagen blev föräldrarna som har barn på Skogsbackens förskola informerade om förändringen. I brevet står det att alla barn som är födda 2019 kommer byta förskola. Från Skogsbacken till Nybble.

Rektorn Jeanette Kindhag bekräftar att det handlar om 16 barn i den kommande femårsgruppen.

– Vi har kommit fram till att det här är den bästa lösningen, utifrån hur förutsättningarna ser ut. Det är en lagom stor grupp och det blir lättare att skapa en förståelse och genomföra en flytt för de här barnen, än vad det hade varit för en yngre grupp, säger hon till Vimmerby Tidning.

Bakgrunden till flytten är att paviljongen på Skogsbackens förskola ska tas bort efter sommaren, i samband med att den nya förskolan i Nybble står klar.

– Vi har jobbat med den här frågan sedan i höstas, eftersom vi har vetat att paviljongen ska tas bort. Under tiden har föräldrarna fått kontinuerlig information. Det är barnperspektivet som har varit i centrum. Vi har helt enkelt tittat på vilka barn som är lättast att flytta på, säger Jeanette Kindhag.

Hon tillägger:

– Helst vill man inte flytta på några barn, men nu måste vi göra så. I början fick föräldrarna välja om de ville flytta på sina barn frivilligt. Om 15-16 vårdnadshavare hade sagt ja hade det givetvis varit enklare. Men så blev det inte. Väldigt få nappade, därför behövde vi hitta en annan lösning.

Har föräldrarna varit oroliga?

– Jag upplever att de har varit väldigt lugna. Det har inte var så mycket frågor. Istället har det funnits en förståelse för att alla barn inte kommer få plats när paviljongen försvinner.

Räknar ni med reaktioner nu när beslutet är taget?

– Vi får se. Jag kommer att ringa runt till alla berörda föräldrar i nästa vecka. Då har de möjlighet att ställa frågor och prata med mig om flytten.

De vårdnadshavare som även har yngre barn på Skogsbacken erbjuds syskonförtur i Nybble, om så önskas. Utöver de 16 barnen kommer tre ordinarie pedagoger och två resursarbetare följa med, för att skapa en så trygg övergång som möjligt.

Utöver förändringen på Skogsbacken kommer det försvinna fyra avdelningar på Lilla Lunden. Även i det fallet flyttar barnen till Nybble.

– Lilla Lunden har varit en tillfällig lösning tills ny förskola är på plats, så för dem är det ganska naturligt, sa Eva Johansson, verksamhetschef för kommunens förskolor, tidigare i vintras.

Paviljongen på Skogsbacken kommer vara kvar ett halvår till. Sedan ska den flyttas.
Paviljongen på Skogsbacken kommer vara kvar ett halvår till. Sedan ska den flyttas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!