Klart: Åbro köper 5,6 hektar mark av kommunen

Åbro fĂ„r köpa Vimarvallen av kommunen. Prislappen Ă€r 1,7 miljoner. ”Först handlar det om att sĂ€kerstĂ€lla vĂ„rt vatten och vĂ„r omgivning”, sĂ€ger Henrik Dunge, vd pĂ„ Åbro Bryggeri.

Henrik Dunge, vd pĂ„ Åbro Bryggeri, sĂ€ger att markaffĂ€ren med Vimmerby kommun handlar om att sĂ€kerstĂ€lla vatten och omgivning kring bryggeriet.

Henrik Dunge, vd pĂ„ Åbro Bryggeri, sĂ€ger att markaffĂ€ren med Vimmerby kommun handlar om att sĂ€kerstĂ€lla vatten och omgivning kring bryggeriet.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2020-10-28 11:48

Det har gĂ„tt tvĂ„ Ă„r sedan kommunstyrelsens arbetsutskott gav samhĂ€llsbyggnadsavdelningen i uppdrag att ta fram ett avtalsförslag mellan kommunen och Åbro Bryggeri. Nu stĂ€ller sig en enig kommunstyrelse bakom köpeavtalet som innebĂ€r att dryckesjĂ€tten kan köpa Vimarvallen med omkringliggande mark, totalt 56 000 kvadratmeter för 1,7 miljoner.

Vd Henrik Dunge sÀger att det först och frÀmst handlar om att sÀkerstÀlla omrÄdet.

– Nummer ett Ă€r att sĂ€kra vĂ„rt vatten och omgivningen kring oss, det hĂ€r ligger i det vattenskyddsomrĂ„de som Vimmerby Energi gör en stor utredning kring och det Ă€r viktigt för oss att sĂ€kerstĂ€lla omrĂ„det.

Vad betyder det konkret – har ni nĂ„gra planer att nyttja omrĂ„det i er verksamhet?

– Det vet vi inte Ă€n, vi har först och frĂ€mst velat fĂ„ affĂ€ren klar. Vi har inga konkreta planer pĂ„ att bygga nĂ„got lager eller sĂ„, kanske kan det bli solpaneler, dĂ€r hĂ€nger det pĂ„ vad som hĂ€nder energimĂ€ssigt. Eller sĂ„ blir det kanske ett fint friluftsomrĂ„de.

Vimarvallen var i över 80 Ă„r hemmaarena för Vimmerby IF. 2015 flyttade fotbollen till nuvarande arenan pĂ„ Ceos. En anledning till flytten var just att Vimarvallen ligger inom vattenskyddsomrĂ„det. Årets Bullerby Cup, som stĂ€lldes in pĂ„ grund av pandemin, skulle ha haft tillgĂ„ng till planen.

– Vi för diskussioner med Vimmerby IF och tanken Ă€r att kunna ha kvar fotbollsplanen tills vidare. Sedan fĂ„r vi se vad som hĂ€nder.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!