”Klart att det har varit tufft – nu ser vi framåt”

Förra hösten dundrade protesterna mot besparingarna i Kulturskolan i Vimmerby.
Hur mår Kulturskolan idag, ett år senare?
– Det är klart att det har varit tufft och det har tagit tid att hitta ett nytt sätt att jobba. Men vi finns ju, absolut, säger några av lärarna som blev kvar.

Visst finns vi! Här delar av Kulturskolans personal, som börjar hitta formen efter besparingarna. Fr v gitarrläraren Carl Fredrik Ahlstedt, enhetschef Anders Degerman, assistent Susanne Larsson och danspedagogerna Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl. Till höger ett av Kulturskolans filmprojekt. Här är det 12-13-åringar som är ute vid Amaliagrottan vid Försjön för att göra film om ett monster.

Visst finns vi! Här delar av Kulturskolans personal, som börjar hitta formen efter besparingarna. Fr v gitarrläraren Carl Fredrik Ahlstedt, enhetschef Anders Degerman, assistent Susanne Larsson och danspedagogerna Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl. Till höger ett av Kulturskolans filmprojekt. Här är det 12-13-åringar som är ute vid Amaliagrottan vid Försjön för att göra film om ett monster.

Foto:

Vimmerby2016-11-17 12:00

När det skulle sparas på länets bästa Kulturskola gick Vimmerbyborna man ur huse. Manifestationer och protester gav råg i ryggen.

– Vi kände att vi hade allmänhetens stöd. Och vi kände också att det var viktigt för folk att vi finns. Det gav oss kraft att kämpa och ge allt under en period som var kämpig.

Mycket kvar

Men nu, när plakaten lagts ner, finns det ibland anledning att tala om att det som blev kvar kanske är mera än många tror.

Flera missuppfattningar florerar. En vanlig sådan är att det är så långa köer att det ”inte är lönt att höra av sig”.

– Det får jag höra då och då, men vi har rensat i kölistorna. Det finns platser kvar på en del kurser och dessutom är det bara bra om man anmäler sitt intresse till verksamheter som drar igång till våren, så att lärarna kan bygga grupper, säger assistent Susanne Larsson.

Hultsfred

Så finns det de som tror att Kulturskolan knappt finns alls, längre.

Och det är ju fel. Kulturskolan erbjuder undervisning i dans, drill, film, teater, piano, gitarr och sång.

– Det som försvunnit är undervisningen i blås och stråk och det drabbade 80 elever. Tio av dem kunde erbjudas plats i Hultsfred och för resten är det förstås väldigt tråkigt, men vi har ändå verksamhet för 230 elever varje vecka, säger enhetschef Anders Degerman.

Musikdelen har alltså reducerats.

– Självklart är det bättre ju fler instrument vi har, det ger helt andra förutsättningar att kommunicera och få ihop olika orkestrar och band. Det blir lite tunt att bara skapa utifrån piano, sång och gitarr, säger gitarrlärare Carl Fredrik Ahlstedt.

Men samarbetet med exempelvis Hultsfred kan skapa nya möjligheter, tror Anders Degerman. Och körerna, som lagts på is i samband med en långtidssjukskrivning, de ska man försöka få liv i igen.

Uppåt igen

Fyra av tio lärartjänster bantades bort. Det betyder att man inte hinner med att besöka kommunens elever på hemmaplan, ute i skolorna, i samma utsträckning som tidigare.

– När det var som tuffast kunde vi inte göra annat än att kämpa på och se till att de elever vi hade inte påverkades. Vi körde lika mycket föreställningar som vanligt, men visioner, projekt och nya idéer fick läggas åt sidan – det är inte prio ett när man inte vet vad som kommer att finnas kvar om ett halvår. Under hela förra året var det som om besluten låg i andras händer. Nu börjar vi hitta formen för att jobba uppåt igen, jobba nytt, tänka nytt, säger danspedagogerna Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl.

Film finns kvar

– Det är dumt att skära ned på kulturen för unga i en kommun anser jag. Alla mår bra av att vi har ett bra kulturliv. Vi får göra verksamheten så bra det går utifrån de resurser vi har nu. För min verksamhets del är jag glad att film finns kvar som inriktning och att Skolbion fortfarande är en del i den kommunala Kulturgarantin.

Och jag har ju även undervisning på gymnasiet, säger Ing-Marie Fransson, mediepedagog.

Engagerad personal

Engagemanget hos personalen har varit stort och Anders Degerman säger att Kulturskolan kommer att hålla fast vid sin modell.

– Man kan jobba på olika sätt. Det finns kulturskolor där pedagogerna undervisar i alla instrument – och det kan vara en kul idé tills några av eleverna känner att de vill utvecklas och gå vidare. Vi är måna om att hålla kompetensen på våra lärare.

Var är Kulturskolan ytterligare ett år framåt i tiden?

– Förhoppningsvis har vi dragit till oss ännu fler elever, vi har hittat rytmen och tryggheten i gruppen och genom utökat samarbete med Hultsfred kan vi erbjuda fler instrument och bredare verksamhet. Vi ser positivt på framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om