Snart öppnar röntgen i Vimmerby

Nu står det klart att röntgen i Vimmerby kommer att öppna igen två dagar i veckan. Nypremiären för mottagningen blir tisdag den 4 april.

Röntgen i Vimmerby har varit stängd sen slutet av november. I april öppnar mottagningen igen två dagar i veckan.

Röntgen i Vimmerby har varit stängd sen slutet av november. I april öppnar mottagningen igen två dagar i veckan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-02-27 13:35
undefined
Christina Andersson är av de två pensionerade röntgensjuksköterskor som kommer att arbeta två dagar i veckan vid mottagningen i Vimmerby från och med april. De backas upp av en undersköterska från den allmänna mottagningen.

– Det är tur att det kunde bli så. Det har varit förskräckligt för patienterna som tvingats resa till Västervik nu under vintern. Det har också inneburit långa väntetider på lämplig skjuts. Nu blir det enklare igen för många, säger Christina Andersson som är en av två röntegensjuksköterskor som går tillbaka till sina jobb på mottagningen i Vimmerby från och med april.

Röntgen kommer ha öppet två dagar i veckan, tisdagar och onsdagar. Mottagningen ska bemannas av tre personer – två pensionerade sjuksköterskor och en undersköterska.

– Det stämmer och jag är väldigt glad att vi lyckats lösa situationen på det här sättet, säger verksamhetschefen Per Malcherek.

Mottagningen stängdes i slutet av november på grund av personalbrist sedan den sist kvarvarande röntgensjuksköterskan slutade för att gå i pension och några sökande fanns det inte.

Inledningsvis var det heller inte intressant att bemanna med pensionerad personal och ha öppet i Vimmerby i begränsad omfattning.

"Min ambition är att få till en långsiktig lösning, så att vi inte hamnar i samma situation igen, och jag har svårt att se att en lösning med pensionärer ger den långsiktighet vi vill ha i Vimmerby" sade Per Malcherek till Vimmerby Tidning i slutet av november och hänvisade till att en utvärdering av stängningen i Vimmerby skulle ske under våren i år.

undefined
Röntgen i Vimmerby har varit stängd sen slutet av november. I april öppnar mottagningen igen två dagar i veckan.

Sen dess har det skett en förskjutning och i januari kunde Vimmerby Tidning berätta att det fanns pensionerad personal som var intresserad att jobba på mottagningen.

– Nu har vi två sökande och även om inte alla detaljer är klara, så kan vi öppna tisdagar och onsdagar från och med den 4 april. Sen får vi se hur länge det går att hålla igång verksamheten, säger han.

 Han räknar med att runt 20 patienter per dag kan få sin undersökning i Vimmerby när mottagningen öppnar igen. Det är ungefär hälften mot tidigare då man höll öppet tre till fyra dagar i veckan.

– Det är givetvis bättre för patienterna än att behöva åka till Västervik, säger Per Malcherek.

Utsikterna att hitta ny fast personal är fortsatt en utmaning också på längre sikt.

– Det är inte helt lysande, men vi jobbar på exempelvis via sociala medier. Närmaste utbildningen finns i Jönköping men de studenterna når inte till oss för praktik. Däremot har vi ett visst utbyte med utbildningen i Luleå, och tar emot praktikanter om det finns från vårt område, säger Per Malcherek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!