Klart: Då startar ny yrkesutbildning i Vimmerby

Nu är det klart – vid årsskiftet startar en ny utbildning till fastighetsskötare på Vimmerby folkhögskola. Kursansvarig blir Magnus Folkesson, som har ett förflutet som elev på skolan. ”Jag hoppas på sökande inte bara från Vimmerby”, säger han.

Kursansvarige Magnus Folkesson, tidigare elev på Vimmerby folkhögskola har jobbat som yrkeslärare och blir nu sista pusselbiten för att nya utbildningen till fastighetsskötare ska dra igång. Rektor Susanne Lindvall är glad över rekryteringen.

Kursansvarige Magnus Folkesson, tidigare elev på Vimmerby folkhögskola har jobbat som yrkeslärare och blir nu sista pusselbiten för att nya utbildningen till fastighetsskötare ska dra igång. Rektor Susanne Lindvall är glad över rekryteringen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-10-14 13:45

Den 4 januari startar en ny, tre terminer lång, utbildning till fastighetsskötare på gymnasienivå på Vimmerby folkhögskola. En yrkesbildning som fyller en lucka, menar rektor Susanne Lindvall.

– Vi tror på det här av flera skäl. Fastighetsbranschens utbildningsnämnd spår ett stort behov i framtiden. Statistik från regionen visar att det är stora pensionsavgångar på gång i yrkesgruppen. Vi ser också att det ställs krav på utbildning när man ska anställa fastighetsskötare. Dessutom vill vi erbjuda bredd, vi har redan utbildningar inom vård och omsorg. 

Barnskötarutbildningen, skolans tidigare enda yrkesutbildning på gymnasienivå, startade med en första elevkull på 14 elever. Till andra omgången hade man 75 sökande. Hur söktrycket blir till den nya utbildningen återstår att se.

– Vi räknar med 12 platser, max 18, det är kort om tid och vi måste också coronaanpassa. 

Magnus Folkesson, som blir kursansvarig lärare, är peppad.

– Det finns bara liknande utbildningar i Jönköping och Linköping, jag hoppas på sökande från Eksjö, Mariannelund, Kisa…

Efter dialog med lokala fastighetsägare tror Susanne Lindvall på goda chanser till jobb, även om hon betonar att hon inte kan "se in i någon kristallkula".

– Nu har vi ett och ett halvt år på oss, bättre att satsa än att lägga oss platt och vänta. 

Magnus Folkesson säger att praktik ökar chanserna till anställning och Fastighetsklubben och kommunala bostadsbolaget Vimarhem är positiva till att ta emot studerande på praktik. 

– Vi kommer att söka upp fler fastighetsägare i regionen och vill starta ett utbildningsråd med representanter från utbildningen och fastighetsägare. Det är viktigt att se branschens behov och att vara uppdaterad på vad som händer inom området.

Utbildningen kommer också att innehålla ämnet entreprenörskap.

– Då kan man utföra uppdrag i eget företag, vi har fått till oss att mindre fastighetsägare har svårt att heltidsanställa fastighetsskötare, säger Susanne Lindvall.

Sökande ska ha fyllt 18 år, ha kunskap i grundskolans basämnen och B-körkort.

– Den som vill kan avancera och söka YH-utbildning efteråt. Men jag tror också det behövs fler kortare utbildningar på gymnasienivå för den som vill ha ett yrke, men inte vill eller kan gå en akademisk utbildning.

Det blir riksintag till den nya yrkesutbildningen och skolan har elevboende.
Det blir riksintag till den nya yrkesutbildningen och skolan har elevboende.
Karta: Vimmerby folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!