Klart: De får årets miljö- och byggnadspris

På tisdagen stod det klart att kommunens miljö- och byggnadspris 2018 tilldelas Träffpunkt Kärsbärskullen ekonomisk förening i Pelarne. "Känns fantastiskt".

Träffpunkt Körsbärskullen tilldelas årets miljö- och byggnadspris av Vimmerby kommun.

Träffpunkt Körsbärskullen tilldelas årets miljö- och byggnadspris av Vimmerby kommun.

Foto: Jenn Hultberg

VIMMERBY2018-11-20 10:58

Det skriver Vimmerby kommun på sin hemsida på tisdagen. Miljö- och byggnadspriset delas varje år ut till någon eller några som på olika sätt har visat omtanke om byggnader eller miljön i kommunen.

Träffpunkt Körsbärskullen, som tilldelas årets pris, tog tidigare i år över den gamla skolbyggnaden i Pelarne, med syfte att få igång någon form av verksamhet i lokalen igen. Enligt kommunens motivering har föreningen med ett stort engagemang lyckats samla in pengar för att byta värmesystem i byggnaden. "Att byta från oljeeldning till bergvärme sparar inte bara olja utan minskar även koldioxidutsläppen med 32 ton per år. Föreningens satsning på byte av värmesystem är mycket positiv för miljön och bidrar till minskad klimatpåverkan” står att läsa i motiveringen.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Det känns fantastiskt! Vi är tacksamma för att de uppmärksammar det arbete vi gör för framförallt miljö. Det är verkligen ett erkännande för oss, säger Petra Rehn Andersson, en av de drivande inom föreningen.

Kommunen lyfter bland annat byte av den gamla oljepannan i sin motivering, hur har det arbetet gått?

– Det har gått väldigt bra, det är installerat och klart. För det projektet har vi fått en del finansiering av bland annat Naturvårdsverket, men även en del från företag och privatpersoner.

Hur ser era planer ut framöver för Körsbärskullen?

– Vi eftersträvar att kunna ha en året-runt-verksamhet och just nu är vi inne på läger eller vandrarhemsverksamhet. Men vi vill också ha olika event för bygden. Vi har också haft kurser här, nu senast en vegetarisk matlagningskurs. Tanken är att vi ska ha fler kurser.

Vad kommer ni använda prispengarna till?

– Det finns många hål att stoppa dem i. Vi har målning som behöver göras, trädgården behöver tas om hand och en hel del annat. Så det finns behov, säger Petra Rehn Andersson.

Priset består av 10 000 kronor och ett diplom. Detta kommer delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den senare i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!