Klart för nytt sopsystem

Det blir ett nytt sopsystem för hushållen i kommunerna Vimmerby, Hultsfred och Högsby. Det står klart efter att Högsby kommunfullmäktige röstat igenom förslaget under måndagens sammanträde. - Nu går vi in i den andra fasen i arbetet, säger ÖSK:s Elin Svensson.

Nytt sopsystem. Från och med 2015 kommer hushållen i Vimmerby, Högsby och Hultsfred kunna sköta sopsortering på hemmaplan.

Nytt sopsystem. Från och med 2015 kommer hushållen i Vimmerby, Högsby och Hultsfred kunna sköta sopsortering på hemmaplan.

Foto:

Vimmerby2013-09-04 06:21


Arbetet med det nya sopsystemet för hushållen har pågått under en längre tid. I måndags kväll nådde man fram till den första anhalten. Vimmerbys och Hultsfreds kommunfullmäktige har röstat igenom förslaget tidigare under året, men för att projektet skulle löpa vidare i sin tilltänkta form krävdes även ett ja från Högsby kommun.
Så blev det också. Högsbys omröstning under måndagskvällen slutade med en klar majoritet för att införa det nya sopsystemet.
- Det är skönt att vi har fått ett beslut och att vi kan flytta vårt fokus till att planera införandet på detaljnivå, säger Östra Smålands Kommunalteknikförbunds Elin Svensson som ingått i arbetsgruppen för det nya systemet.
Förslaget har varit omdebatterat i samtliga kommuner.
- Jag hade förväntat mig att det skulle bli debatt. Det är en jordnära fråga, men jag tycker att den politiska processen har flutit på jättebra.

Sopsortering i hemmen
I korthet går det nya systemet ut på att hushållen ska få möjlighet att sopsortera direkt i hemmen, istället för på återvinningscentraler. De nya kärlen kommer att bestå av åtta olika fack, som bland annat samlar in papper, tidningar, glas, plast, metall och matavfall.
I dag används systemet i ett 20-tal kommuner i landet.
- Grunden är att få ett system som gynnar miljön och att gynna miljön ska vara en morot. Nu kommer vi diskutera med politiker vilka tjänster vi ska erbjuda och hur de ska värderas. Det kommer att finnas ett antal huvudalternativ och vi vill vara så flexibla som möjligt, berättar VEMAB:s renhållningschef Daniel Johansson som också ingått i arbetsgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om