Klart: Han tar över Vimmerbybageriet

Vimmerbybageriet Vibako är räddat. På måndagen blev det klart att Percy Hesselgård med familj från Hultsfred tar över och driver Vimmerbybageriet vidare.

Percy Hesselgård, t.v blir tillsammans med familjen ny ägare till det konkursdrabbade bageriet Vobako i Vimmerby. T.h den tidigare ägaren Herluf Nessen.

Percy Hesselgård, t.v blir tillsammans med familjen ny ägare till det konkursdrabbade bageriet Vobako i Vimmerby. T.h den tidigare ägaren Herluf Nessen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-08-31 12:37

För snart tre veckor sedan kom nyheten att anrika bageriet Vibako begärts i konkurs. I dag presenterades nya ägaren. Det blir Percy Hesselgård från Hultsfred.

– Vi börjar om på helt ny kula nu. Det innebär att i och med att Vibako är i konkurs så kommer vi ändra lite layout och namn på företaget, men själva innebörden kommer vara densamma. Jag tror att i folkmun kommer det nog heta Vibako i lång tid framöver. Men vi tycker att vid en konkurs såhär så behövs det en nystart, säger han.

Percy Hesselgård har rötter i en familj med lång erfarenhet inom bageri- och konditoribranschen. 

– Min mormor och morfar startade bageri i Hultsfred 1932 och sen drev vi konditori och bageri fram till -96. Det sista var min bror som drev Socker-Conny, det fanns även i Vimmerby.

Själv har han 40 års erfarenhet där han arbetat för bolag på internationell nivå med bland annat försäljning av livsmedel och utveckling av produkter inom bageri och industri. Med många resdagar i arbetet så har han länge närt en dröm om att få driva bageri och konditori på en mer lokal nivå.

– Jag tänkte att det kanske är dags att se om man kan lyfta ett eget konditori. 

Den 11 september öppnar de nya ägarna upp bageriet.

– Det gäller för oss att vara bättre än bake-off och vi måste komma snabbare med trender. Vi kommer försöka öka vår kvalité helt enkelt så att vi blir attraktiva på marknaden, säger Hesselgård. 

Hur de åtta anställda kommer påverkas är ännu inte helt klart.

– Vi har köpt inkråmet, så vi har inget ansvar gentemot personalen, men vi hoppas och tror att vi ska kunna behålla personalen som är och samtidigt om vi kan få lite bättre snurr – kanske till och med kan öka och nyanställa på sikt, det är vår målsättning. Men vi måste anpassa utifrån hur bolaget ser ut idag och hur många händer vi behöver.

Hur är det att dra igång det här mitt i en pandemi?

– Vi har funderat på det mycket fram och tillbaka men dels så räddar vi jobben åt personalen och dels så får jag min dröm att gå i uppfyllelse. Herluf går i pension nu så det hade ändå behövts en ny ägare. Jag tror att det är helt rätt läge att satsa nu om man ska göra det. 

Tidigare ägaren Herluf Nessen är nöjd över att få lämna över bageriet.

– Det är skönt. Det blir en övergång men helt släpper jag nog inte och han kanske inte släpper mig helt heller, säger han och skrattar. 

"Vi kommer att förändra en hel del i sortimentet  och förnya oss. Sen har de väldigt mycket bra recept och bröd här som man kanske kan förfina lite grann, lyfta upp till dagens normer." säger Percy Hesselgård.
"Vi kommer att förändra en hel del i sortimentet och förnya oss. Sen har de väldigt mycket bra recept och bröd här som man kanske kan förfina lite grann, lyfta upp till dagens normer." säger Percy Hesselgård.
Karta: Magasinsgatan i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!