KLART: Idrott och kultur drar igång för unga

Barn och ungdomar i Vimmerby kan börja idrotta och dansa igen. Kommunen följer regeringens nya rekommendationer och en rad verksamheter öppnas igen för idott och kultur.

Från och med måndag kan barn och ungdomar ägna sig åt idrott och kultur igen i Vimmerby kommun. Även inomhus.

Från och med måndag kan barn och ungdomar ägna sig åt idrott och kultur igen i Vimmerby kommun. Även inomhus.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-21 15:47

– Vi är glada att vi kan göra det här, men läget är fortfarande allvarligt så det är viktigt att alla tar ansvar, säger Jacob Käll (C) i en första kommentar till att kommunen kommer att öppna ishallen, Idrottshallen, Kulturskolan och flera andra platser för verksamheter riktade till barn och unga födda 2005 eller senare. 

Förändringen gäller från och med måndag och är en direkt följd av regeringens besked om ändrdade rekommendationer tidigare under torsdagen.

– För den som sett ett barn gå hemåt glad och svettig efter en träning, finns det inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn. Därför är det prioriterat för mig och regeringen att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga, såväl utomhus som inomhus, håller öppet även när andra verksamheter stänger ner, motiverar kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, Amanda Lind, regeringens nya linje i ett pressmeddelande.

Senare under dagen blev det klart att Vimmerby kommun följer den linjen, trots att smittoläget är fortsatt allvarligt i kommunen.

– Vi kommer att följa utvecklingen av smittspridningen noga och vi är beredda att dra åt igen om det skulle visa sig nödvändigt, säger Jacob Käll.

Kommunens förhållningssätt när det gäller idrott för barn och ungdomar har varit omdebatterad. Så sent som bara några dagar höll krisledningsnämnden fast vid att restriktionerna skulle fortsätta att gälla och att man inte var n´beredd att göra några undantag för vare sig isbanor utomhus eller idrottshallar.

Nu går man i en annan riktning.

– Ja, men det bottnar i att vi har ett grundbeslut att vi följer nationellt och regionala restriktioner och de som gällde då gäller till den 24 januari, och nu fortätter vi så, säger Jacob Käll.

 Men från den 25 har följande anläggningar öppet för barn och unga:

Fabriken

Kulturskolan

Idrotthallen

Ishallen

Mötesplatserna

Ceos

Kommunen betonar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller överallt.

– Men man ska komma omklädd och inte använda omklädningsrum  och vårdnadshavarna får inte gå in.

Kommer ni att spola upp isbanor ute också?

– Javisst. Bara vädret tillåter. Tjänstemän är beredda att gå igång med det här, säger Jacob Käll.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!