Frödingegruppen köper majoriteten av Älö trä

Frödingegruppen satsar stort och har köpt majoriteten av Älö Trä, berättar vd:n Angelica Karlsson.

Angelica Karlsson, 35, tog över som vd för familjeföretaget under hösten 2021. Hon berättade då att hon mer eller mindre växt upp på sågverket och har en stark relation till verksamheten och branschen.

Angelica Karlsson, 35, tog över som vd för familjeföretaget under hösten 2021. Hon berättade då att hon mer eller mindre växt upp på sågverket och har en stark relation till verksamheten och branschen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-03-05 18:00

Frödingegruppen, en av de största koncernerna i kommunen, växer i och med att man köpt majoriteten av aktierna i bolaget Älö Trä AB, vilket Dagens Vimmerby var först att rapportera.

Angelica Karlsson, vd för Frödinge Hällerum Timber, berättar om beslutet i ett mejl till Vimmerby Tidning.

– För oss är det viktigt att våra satsningar är långsiktiga och gör vi något så vill vi göra det helhjärtat. Av den anledningen var det en förutsättning att vi fick majoritet. Att kunna leverera en färdig, hållbar produkt där vi har kontroll på råvaran hela vägen från skogen ser vi som en styrka, skriver hon.

undefined
Älö Trä:s verksamhet består av flera produktområden, bland annat offentliga toaletter och tvättstugor.

Har det varit en lång process?

 – Vi har haft dialog under en tid. Nu när det är klart känns det otroligt roligt och spännande att äntligen få börja arbeta tillsammans med gänget på Älö och utforma framtiden tillsammans.

undefined
Angelica Karlsson berättar att det i nuläget inte kommer att ske någon förändring i organisationen med anledning av ägarskiftet.

Från och med måndagen äger Frödingegruppen 51 procent av Älö Trä och Angelica Karlsson menar att ett av målen är att bli ledande inom hållbarhet och samtidigt kontrollera hela kedjan från skog till förädlade träprodukter.

– Vår avsikt är att vara en delaktig och aktiv majoritetsägare. Vi har i dagsläget inte ambitionen i att vara operativa, vilket kan bli en sanning med modifikation beroende på framtida behov. Vi ska stå som en stabil delägare och fungera som aktivt bollplank.

Innebär det här en stor ekonomisk satsning?

– Den här typen av förändring är en satsning som vi tar på allvar, vi är ju smålänningar. Målet och förhoppningen är givetvis att den ska vara lyckosam för alla parter; ägare, kunder och anställda. 

Frödinge Hällerum Timber

Frödinge sågverk är ett familjeföretag som grundades 1943 av nuvarande vd:n Angelica Karlssons farfar och hans pappa, Sven-Erik Karlsson, och Erik Karlsson. I koncernen ingår också Hällerum Trä. Fram till 2013 var de två sågverken separata inom koncernen men de är numera sammanslagna. I Frödingegruppen ingår även råvarubolaget Frödinge Hällerum Skog AB och Inge Karlsson Trä AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!