Här är Moderaternas kandidat som kommunalråd

Moderaterna i Vimmerby har gjort sitt val av kandidat till posten som kommunalråd. Det blir Niklas Gustafsson. Det beslutet tog den nya moderata fullmäktigegruppen på fredagseftermiddagen.

Trots att Per Åke Svensson kryssade om sig, så behåller ändå Niklas Gustafsson (M) platsen som kommunalrådskandidat.

Trots att Per Åke Svensson kryssade om sig, så behåller ändå Niklas Gustafsson (M) platsen som kommunalrådskandidat.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-09-23 17:38

Det framkommer av ett pressmeddelande från Moderaterna.

Niklas Gustafsson (M) toppade partiets lista i kommunvalet, men i valet utmanades han som partiets kandidat till kommunalrådsposten av tvåan på valsedeln, Per Åke Svensson som nu blivit vald till partiets gruppledare i fullmäktige. 

När väljarnas kryss räknats tidigare i veckan fick tidigare centerpartisten Per Åke Svensson som engagerade sig i Moderaterna för mindre än ett år sen klart flest kryss, 425 mot Niklas Gustafssons 178 av de totalt närmast 2 000 väljare som röstade på Moderaterna i valet.

Kryssen för Svensson var klart mest i hela kommunvalet. Den som fick näst mest kryss fick 196.

Niklas Gustafsson har varit politiskt aktiv i Vimmerby sen  2014. När dåvarande kommunalrådet och ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C) lämnade sitt uppdrag hösten 2019 blev Gustafsson t.f ordförande i kommunstyrelsen eftersom han då tjänstgjorde istället för vice ordföranden Marie Nicholson (M) som var föräldraledig.

Han var t.f ordförande från oktober till januari 2020 och därefter vice ordförande i kommunstyrelsen tills Nicholson återvände i mars 2020. 

Under innevarande mandatperiod har Niklas Gustafsson växlat mellan ordförande och vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Han är också utsedd till ersättare i kommunstyrelsen.

Vimmerby Tidning når Niklas Gustafsson på telefon. 

– Det känns jättekul, säger han och fortsätter:

– Det känns skönt att ha det avklarat och få gruppens stöd. 

Men vad är det då för poäng med personkryssen?

– I våra stadgar så står det att det är gruppen som utser kandidat. Per Åke har dragit in många kryss till oss, men sen är det också många väljare som inte har kryssat och har accepterat listan som den ser ut och det måste man också ta hänsyn till, säger han.

Gustafsson håller fortsatt kvar i att han vill styra med en majoritet tillsammans med KD och Centern. 

– Där börjar vi sondera terrängen, så får vi se var det slutar sen.

Hur tror du samarbetet blir med nya gruppledare, som trots allt varit din rival i valet?

– Det tror jag blir jättebra, vi har kämpat på båda två. Men det har inte varit någon aggression emellan oss. Det gäller att vi är starka som grupp och jag ser det som en stor tillgång med Per Åke och hans erfarenhet. 

Per Åke Svensson kommenterar utgången av Moderaternas beslut så här:

– Det är ju så stadgarna är så det får man acceptera när majoriteten tycker det. I övrigt kommenterar jag inte så mycket hur det känns.

Som gruppledare hamnar han automatiskt i M:s förhandlingsgrupp.

– Det är viktigt framöver eftersom vi ska förhandla fram en majoritet.

Per Åke Svensson är Moderaternas nya gruppledare och kommer vara en del av förhandlingsgruppen som ska förhandla med andra partier om vem som ska styra i majoriteten. Andre vice gruppledare är Anders Dahlgren.
Per Åke Svensson är Moderaternas nya gruppledare och kommer vara en del av förhandlingsgruppen som ska förhandla med andra partier om vem som ska styra i majoriteten. Andre vice gruppledare är Anders Dahlgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!