KLART: Så mycket höjer Vimarhem hyrorna

Vimarhem och Hyresgästföreningen är nu klara med förhandlingarna om 2021 års hyror. Från och med den 1 april höjs hyrorna med 1,65 procent för drygt 1 300 hyresgäster i Vimmerby kommun.

Om två veckor höjer Vimarhem hyrorna med 1,65 procent.

Om två veckor höjer Vimarhem hyrorna med 1,65 procent.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-03-15 11:25

Det innebär en höjning med 107 kronor för den som har en hyra på 6 500 kronor, eller 83 kronor för den som betalar 5 000 kronor i hyra i dag.

Nivån på höjningen, 1,65 procent, är nära nog exakt hälften av Vimarhems yrkande på 3,25 procent.

Är ni nöjda med att ni lyckats halvera yrkandet på höjning?

– Det handlar inte så mycket om halvering i sig, utan här har vi landat och eftersom vi har kommit överens om det så får vi anse oss nöjda. Det ligger också ungefär i linje med höjningar hos andra allmännyttiga bostadsbolag i regionen, säger Erik Malmberg, förhandlingsledare för Hyresgästerna i Region Öst.

– De flesta har hamnat mellan en och två procent.

Höjningen motiveras främst med ökade kostnader för fjärrvärme, vatten, el och sophämtning, enligt Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Johan Oléhn, vd på Vimarhem, hade hoppats på något högre höjning.

– Det är generellt sett låga höjningar i landet på grund av pandemin. Jag har lite svårt att se kopplingen mellan pandemin och våra hyresgästers betalningsförmåga, men nu blev det så här, säger han.

– En lägre hyresintäkt än beräknat innebär att vi får finslipa lite i budgeten. Det är svårt att förutse kostnad för värme och el. Vi jobbar på så gott det går med de pengar vi har, säger han.

Uppgörelsen innebär också att alla typer av bilplatser blir tio kronor dyrare i månaden.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!