Hyreshöjningen klar för Vimarhem

Hyresförhandlingarna för hyresgästerna i drygt 1 300 lägenheter hos Vimarhem i Vimmerby är klara. Höjningen har spikats till 4,4 procent från den 1 april.

Hyran stiger med 4,4 procent för hyresgästerna i Vimarhems nära 1 340 lägenheter. Det innebär cirka 280 kronor mer i månaden för en trea på 75 kvadratmeter.

Hyran stiger med 4,4 procent för hyresgästerna i Vimarhems nära 1 340 lägenheter. Det innebär cirka 280 kronor mer i månaden för en trea på 75 kvadratmeter.

Foto: Jimmy Karlsson / arkiv

Vimmerby2023-03-10 10:12
undefined
Vimarhem höjer hyrorna med i snitt 4,4 procent från den 1 april.

Det innebär knappt 300 kronor mer i månaden för en vanlig lägenhet som i dag har en hyra på 6 500 kronor.

Det framgår av den uppgörelse om hyrorna för det kommande året som Hyresgästerföreningen och Vimarhem snabbt kunde enas om trots det tuffa ekonomiska läget.

Förhandlingarna inleddes i onsdags. Då yrkade Vimarhem en höjning på 5,9 procent. 

– Det speglar inte alls de kostnadsökningar vi har för stigande räntor, och taxebundna avgifter för el, värme, VA och avfall. Vi som hyresvärd drabbas på samma sätt som alla som har en bostadsrätt eller en villa. Det är ett oerhört tufft läge för alla och det var väldigt svårt att förutse för bara ett år sen, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Han säger att förhandlingarna flutit på bra, trots det kärva omvärldsläget och en bra dialog och ömsesidig respekt gjort att partyerna snabbt kunde komma överens om en höjning på 4,4 procent.

Det instämmer hyresgästernas förhandlare i.

– Det ekonomiska läget påverkar förhandlingarna på ett tydligt sätt. Alla har drabbats av de ökade kostnaderna i samhället, även fastighetsbolagen, vilket jag har full förståelse för. Man får dock inte glömma bort att hyresgästerna drabbats minst lika hårt och att många hyresgäster dessutom redan lever på mycket små marginaler ekonomiskt, säger Benny Andersson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Vimarhems hyror varierar från område till område. I nyare fastigheter högre hyra än i äldre. Genomsnittshyran för en trerummare på 75 kvadrat ligger strax över 6 380 kronor i månaden. . Efter höjningen den 1 april blir motsvarande hyra 6 662 kronor.

Vimarhems höjning kan jämföras med exempelvis 3,95 procent hos Eksjö Bostäder och fem procent i höjning hos Hultsfreds bostäder.

undefined
Vimarhems vd Johan Oléhn pekar på att att bostadsbolaget också drabbats av kraftiga kostnadsökningar. Hur mycket räntekostnaderna stigit har han ingen exakt summa för, men med lån på 299 miljoner betyder en halv procent 1,5 miljon mer i ränta.

Om nu inte ens yrkandet på 5,9 procent räcker för att täcka era kostnadsökningar, så tänker 4,4 procent ännu mindre. Hur ska ni göra för att täcka era kostnadsökningar?

– Att dra ner på underhållet är en väg, men den vägen vill vi inte gå. Vi har en plan för underhåll som vi kör på ganska hårt med och så vill vi fortsätta.

– Vi behöver minska antalet outhyrda lägenheter som just nu ligger runt 50. Vi får jobba med att effektivisera driften och optimera energiförbrukningen så mycket det går. 2023 blir ett mycket tufft år för oss också. Jag ser inget som tyder på att kostnader och räntor kommer att sjunka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!