Flyktingar får bo tillfälligt och permanent i Storebro

På en pressträff på fredagen redogjorde kommunen för förberedelserna inför mottagandet av människor på flykt från Ukraina.

"En del av lägenheterna skulle kunna ställas till förfogande för ren evakuering, tillfälligt tak överhuvudet, sedan tänker vi att vi också ska kunna använda det som mer permanent boende", säger Jacob Käll (C).

"En del av lägenheterna skulle kunna ställas till förfogande för ren evakuering, tillfälligt tak överhuvudet, sedan tänker vi att vi också ska kunna använda det som mer permanent boende", säger Jacob Käll (C).

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-03-11 16:51

Kommunikationschef Simon Roth säger att mycket kan hända på kort tid och att man jobbar utifrån prognoser utan facit. 

– När det gäller bostäder är det inte bara att låsa upp dörrarna och ta emot människor utan det är förenat med krav, säger han.

Bland annat krävs sovplatser, mat, brandskydd och möjlighet till tvätt. Det finns olika alternativ för flyktingar som reser till Sverige men samtliga innebär att man för eller senare behöver registrera sig hos Migrationsverket.

– Det är för att det ska bli vettiga förhållanden för dem som kommer men samtidigt inser vi att det kommer att ta tid för vissa. Det kan stå folk här imorgon eller redan idag, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Det har varit på tapeten tidigare men det är nu helt klart att det tomma hyreshuset i Storebro kommer att användas som flyktingbostäder. Där finns 23 lägenheter, allt ifrån ettor till fyror. 

undefined
Hyreshuset på Kvillgränd i Storebro står tomt sedan den tidigare hyresgästen Migrationsverket flyttade ut under förra året. Där finns sammanlagt 23 lediga lägenheter som nu kan bli hem till flyktingar från kriget i Ukraina.

– En del av lägenheterna skulle kunna ställas till förfogande för ren evakuering, tillfälligt tak överhuvudet, sedan tänker vi att vi också ska kunna använda det som mer permanent boende, säger Jacob Käll (C).

I nuläget ställs inga fler kommunalägda fastigheter till förfogande men arbetet med att undersöka vad som eventuellt finns tillgängligt är igång. Kommunens krisgrupp är fortsatt aktiverad och man kommer att ha veckovisa möten. Samtidigt bygger man också vidare på Vimmerby Tillsammans-strukturen för att samverka med andra aktörer, exempelvis kyrkan, som kan och vill hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!