Avgörandets stund för V-Tab i Vimmerby

Nu har anbudstiden i konkursen efter V-Tab passerat och det står klart att företaget inte kommer att överleva i den sammansättning det hade innan konkursen. Låsta hyresförhandlingar riskerar dessutom att sänka Vimmerbydelen helt.

Molnen tornar upp sig över V-Tab i Vimmerby. Köparen och fastighetsägaren kommer inte överens om hyran. Jobben står i farozonen om en maskinköpare tar över i stället.

Molnen tornar upp sig över V-Tab i Vimmerby. Köparen och fastighetsägaren kommer inte överens om hyran. Jobben står i farozonen om en maskinköpare tar över i stället.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-04-19 18:21

Fastighetsägaren, börsbolaget Nyfosa, och den utvalde köparen av V-Tabs Vimmerby-verksamhet kommer inte överens om lokalhyran. Risken är nu att affären inte blir av och att inventarierna säljs till en maskinhandlare som lägger ned verksamheten. Alla jobben är då i farozonen.

Detta enligt en källa på V-Tab som Vimmerby Tidning talat med, men som vill vara anonym.

Källan säger att V-Tab har betalat en hög hyra i Vimmerby. Nyfosa kan tänka sig att sänka den en bit, men budet ligger långt över vad köparen kan tänka sig att betala. Just nu är förhandlingarna helt låsta.

Om de inte kommer överens kan köparen hoppa av affären och då spelas bollen över till den som lämnat näst bäst anbud, i det här fallet en maskinköpare.

– Den tråkiga konsekvensen blir att om en maskinhandlare köper läggs verksamheten ned och alla blir arbetslösa.

För övriga orter har det gått att komma överens, men alltså inte i Vimmerby.

– Köparen behöver lokalerna och hyresvärden får bekymmer om lokalen står tom. Det vore konstigt om man inte kunde komma överens om de kronorna och mötas på mitten.

Han säger att tryckeribranschen är en lågmarginalverksamhet.

– Men ska de verkligen sumpa 50-60 arbetstillfällen för det här? Det verkar lite gnidigt, säger källan.

Konkursförvaltaren är kortfattad när Vimmerby Tidning når honom.

– Det enda jag kan säga är att det pågår förhandlingar och min utgångspunkt är allt ska bli klart under nästa vecka, säger advokat Jörgen Wistrand.

Han avslöjar dock att företaget kommer att säljas i delar. En anbudsgivare vill ta över Vimmerby och Norrahammar och en annan Falkenberg.

Kan du säga om det är investerare eller folk från branschen?

– Det är köpare från branschen.

Har du erfarenhet av konkurser i den här storleken sedan tidigare?

– Jag arbetade under konkursförvaltaren i Saab-konkursen, en sådan stor konkurs får man bara vara med om en gång i livet.

De köpare som nu är aktuella hur har ni kommit fram till dem?

– De har lagt högsta buden, säger han.

undefined
Nu står det klart att V-Tab kommer att delas upp och säljas till olika köpare enligt konkursförvaltaren Jörgen Wistrand.

Vd Magnus Andersson svarar först inte i telefon, men ringer tillbaka efter ett tag.

– De bud som konkursförvaltaren accepterat är de bästa. De näst bästa är maskinhandlare som vill slakta verksamheten helt.

Vimmerby Tidning har fått information om att fastighetsägaren och köparen för verksamheten i Vimmerby inte kommer överens. Kan det bli så att erbjudandet då går över till en anbudsgivare längre ned på listan?

– Hyresvärden har ett starkt kort om det finns flera intressenter. Men det kan vara ett stort hopp ned till budgivare tre och fyra och det får inte vara för stort om banken ska godkänna det.

undefined
Magnus Andersson, vd V-Tab, berättar att högsta budet för verksamheten i Vimmerby kommer från en europeisk aktör i branschen.

Kan du säga något om de anbudsgivare som konkursförvaltaren förhandlar med nu?

– Jag kan berätta att för verksamheten i Vimmerby och Norrahammar är det ett stort internationellt tryckeri med verksamhet i Europa som verkar ligga i vinnarhålet.

Finns det inte en risk att de köper för att ta över kunderna och sedan lägger ned?

– Det är klart att det alltid finns risken att de vill åt kunderna. Men tydligen ska de skriva på för verksamhet under ett antal år framåt. Utvecklas inte verksamheten på ett bra sätt finns alltid den risken.

Har personalen chans att behålla sina jobb om affären skulle bli av med den nu tilltänkte köparen?

– Min bedömning är att det nog inte blir alla utan man börjar i mindre skala och utökar senare, säger Magnus Andersson.

V-Tab

V-Tab med huvudkontor i Göteborg har produktion på tre orter.

Vimmerby har tryckeri och projektledning.

I Falkenberg finns ett mindre tryckeri men även produktion av det som ska tryckas, till exempel reklam eller tidningar.

Norrahammar har produktion av skyltar i storformat både för inne och ute och fasadskyltar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!