Klartecken för kylmaten

Vimmerby kommun ska i huvudsak laga kylmat till barn och gamla. Trots avböner dagarna före valet 2006 röstade en förkrossande majoritet av de folkvalda politikerna för kylmatsystemet när fullmäktige avgjorde frågan efter en lång debatt på måndagskvällen.

Vimmerby2009-06-24 06:13

- Vi sa nej 2006 för att då handlade det om stordrift. Nu gör andra alternativ, exempelvis "Tunamodellen", att tryggheten är betydligt större, sade Jan Henriksson, s.
- Vi ville ha ytterligare utredning och det har vi fått, löd motiveringen från Gudrun Brunegård, kd.
- Vi måste ha moderna kök för personalens skull och för kvaliténs skull, argumenterade Bo Svensson, c.
- Man har väl rätt att ändra sig när man fått veta mer, sa Tomas Peterson, m.

Tiden avgörande
En stor del av fullmäktiges behandling av frågan gick åt till frågestund med den anlitade konsulten Mats Andersson från Storköksplanerarna.
- Jag är marodören som föreslagit att ni ska välja ett kylmatsystem, presenterade han sig och redogjorde för sin syn på de båda grundläggande matsystemen som är tänkbara.
Hans kärnpunkt är tiden.
- Man hinner inte laga mat från grunden i ett varmmatsystem när det handlar om den här omfattningen på minst 2000 portioner, det är orimligt att tro att det ska gå på några morgontimmar.
Det slutar med att man tar till halvfabrikat.
I ett kylmatsystem jobbar kökspersonalen mot ett lager och kan laga mat hela dagen och då kan man använda de råvaror man bestämt sig för, exempelvis närproducerade, och laga näst intill all mat från grunden, sade han.
Han pekade också på det svåra att hålla serveringstiderna när varm mat ska transporteras och distribueras runt om i kommunen.
- Ska man köra mat - är kylmat att föredra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om