Klartecken för spritfabrik i gamla lokstallarna

Vimmerby kan få ett eget gindestilleri i en gammal tegelbyggnad vid järnvägen. Kommunen gav nyligen en första klarsignal i processen och bakom satsningen står ett lokalt nystartat bolag.

Ansökan, som kom till nämnden i slutet av februari och nu får ett positivt förhandsbesked, avser att byggnaden rustas upp och görs om för att passa för destilleriverksamhet och tillverkning av gin, med allt vad det innebär.

Ansökan, som kom till nämnden i slutet av februari och nu får ett positivt förhandsbesked, avser att byggnaden rustas upp och görs om för att passa för destilleriverksamhet och tillverkning av gin, med allt vad det innebär.

Foto: Johannes Widergen

Vimmerby2023-06-01 11:07

En ansökan om att bygga ett gindestilleri i Vimmerby får ett positivt förhandsbesked av miljö- och byggnadsnämnden, det framgår av nämndens senaste protokoll. Ginfabriken är tänkt att ligga i de gamla lokstallarna invid järnvägspåret, en tegelbyggnad bredvid nuvarande Vimmerby Lärcenter. Byggnaden ägs av Qwarnström Fastigheter.

undefined
De gamla lokstallarna i Vimmerby kan förvandlas till ett gindestilleri.

Bakom satsningen finns bolaget Vimmerby Spritfabrik AB, som startade i april 2022. De känner till det positiva beskedet från nämnden men vill inte kommentera det i någon större utsträckning. 

– Vi har inte så mycket att uttala oss om för tillfället eftersom det är så nära inpå och vi inte har kommit särskilt långt. Vi har vissa planer men vi vill inte gå ut med vad vi gör och tänker än, säger Mathias Lennström, ledamot i bolagets styrelse, till Vimmerby Tidning.

Ansökan, som kom till nämnden i slutet av februari, avser att byggnaden rustas upp och görs om för att passa för destilleriverksamhet och tillverkning av gin, med allt vad det innebär. Därtill kommer viss besöksverksamhet, lager, leveranser och kontor. Enligt ansökan ska också ett stängsel monteras runt hela fastigheten. 

Miljö- och byggnadsnämnden skriver i protokollet att man gjort bedömningen att ginfabriken är en "lämplig användning av marken." Lokstallarna ligger precis intill rälsen men Trafikverket har enligt protokollet inga särskilda synpunkter på det positiva förhandsbeskedet förutom att de vill att fastigheten ska hägnas in mot järnvägen.

undefined
Trafikverket har enligt protokollet inga särskilda synpunkter på det positiva förhandsbeskedet förutom att de vill att fastigheten ska hägnas in mot järnvägen.

Miljö- och byggnadsförvaltningens kom i sin prövning fram till att de inte ville ge ett positivt förhandsbesked eftersom verksamheten anses avvika från detaljplanen från 1983. "Även om tillverkningsindustri kan anses vara positivt för den lokala ekonomin är själva åtgärden inte allmän, eftersom allmänheten inte har tillgång till platsen, samt att tillverkning av alkoholhaltiga drycker per definition inte riktar sig till alla", skriver förvaltningen. 

undefined
Innan man börjar med det krävs en bygglovsprövning och ett startbesked enligt plan- och byggnadslagen.

Nämnden valde dock att gå emot förvaltningen och besluta om att lämna det positiva beskedet. Det innebär inte att man får börja arbeta med byggnaden hur som helst. Innan man börjar med det krävs en bygglovsprövning och ett startbesked enligt plan- och byggnadslagen.

Vimmerby Tidning har sökt fastighetsägaren Johan Qvarnström för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!