Klassiska Pippi-statyn har tagits bort

Efter många år i trogen tjänst på AL-skolans skolgård har den stora trästatyn föreställande Pippi Långstrump nu plockats bort. "Det blev helt enkelt en säkerhetsfråga", säger rektorn Anna Ljungqvist.

Pippistatyn forslades bort från skolgården på tisdagsmorgonen.

Pippistatyn forslades bort från skolgården på tisdagsmorgonen.

Foto: Anna Ljungqvist

Vimmerby2023-12-05 12:00

På sin facebooksida berättar Astrid Lindgrens skola att den klassiska Pippi-statyn på skolgården plockades bort på tisdagsmorgonen.

– Vi tänkte att det här är någonting som allmänheten kommer att reagera på också. Hon är gjord av trä och var av ett skick där hon både började se trasig ut men också började falla ihop, det blev helt enkelt en säkerhetsfråga, säger rektorn Anna Ljungqvist till Vimmerby Tidning. 

Hur kändes det att se när statyn forslas bort?

– Vi stod och tittade ut genom fönstren i morse, jag och lärarna, och jag tycker att det känns riktigt sorgligt. Det här är en symbol som vi har haft i väldigt många år och det kändes jättekonstigt att ta ner den, säger Anna Ljungqvist.

undefined
Pippistatyn har prytt Astrid Lindgrens skolans skolgård sedan slutet av 90-talet. "Det här är en symbol som vi har haft i väldigt många år och det kändes jättekonstigt att ta ner den", säger rektorn Anna Ljungqvist.

Den nuvarande rektorn började som lärare på skolan på 1999 och redan då stod statyn där och vakade över skolgården. Än så länge är det oklart om trä-Pippi kommer att ersättas eller restaureras.

– Vi vet inte alls i nuläget. Hon är forslad till Vimarhem och jag tänker att de får titta på den, de som tog ner den sa att den var väldigt rutten och att det såg illa ut, men kanske finns det någonting man kan göra åt det. Vi har ju såklart en förhoppning om att det skulle gå att få upp något liknande om det inte går att laga den befintliga statyn, säger Anna Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!