Hållbarhetsdag på gymnasiet: "Vi måste se verkligheten"

På onsdagen genomförde Vimmerby gymnasium en hållbarhetsdag med bland annat föreläsare och elevutställningar.

Temat för hållbarhetsdagen var "Gräv där du står" och under sitt tal pratade eleven Vegard Skaate bland annat om vikten av att bidra med det man kan.

Temat för hållbarhetsdagen var "Gräv där du står" och under sitt tal pratade eleven Vegard Skaate bland annat om vikten av att bidra med det man kan.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-05-11 12:42

Syftet med hållbarhetsdagen var bland annat att uppmärksamma globala mål för hållbar utveckling. Dagen började med ett invigningstal på skolgården av andraårseleven Vegard Skaate.

– Vi måste förstå verkligheten och vad som ligger bakom hållbarheten. Om vi håller den takten vi gör nu kommer vi inte längre att kunna leva i och ha den miljö vi har nu, säger han till Vimmerby Tidning. 

undefined
"Om vi håller den takten vi gör nu kommer vi inte längre att kunna leva i och ha den miljö vi har nu", säger eleven Vegard Skaate till Vimmerby Tidning.

Tillsammans med Daniel Johansson presenterade Vegard en monter med fokus på hållbart mode. Även eleverna Otilia Esping och Rebecka Johansson valde att lyfta konsumtionsaspekten av klimatfrågan genom att ha loppis i skolcaféet.

– Vi går Handelsprogrammet och det här passade bra med vår utbildning. Jag tycker att hållbarhetsdagen är jättebra, säger Otilia Esping.

undefined
Sistaårseleverna Rebecka Johansson och Otilia Esping hade loppis i skolcaféet. "Jag köper nästan bara begagnade kläder numera", säger Rebecka.
undefined
I den här utställningsmontern fick man lära sig att det krävs 2400 liter vatten för att producera en hamburgare. Det motsvarar ungefär 12 normalstora badkar.

Korridorerna var fulla av montrar som bland annat tog upp vegetarisk mat, vattenkonsumtion och transportindustri. Under dagen hade eleverna också möjlighet att föra fram egna tankar om klimat och miljö till kommunen.

– Jag tycker att det är viktigt att det finns bra tillgång till soptunnor och källsortering, sen vill jag ha fler cykel- och gångbanor, säger Hanna Karlsson.

undefined
Hanna Karlsson tog tillfället i akt och förde fram sina tankar om klimat och miljö till kommunen. "Det är viktigt att det finns bra tillgång till soptunnor och källsortering", säger hon.

Läraren Tony Carlsson vill lyfta att det är viktigt att hållbarhetstänket inte begränsas till en enda dag.

– Vi behöver jobba brett med de här frågorna i kommunen och jag tycker att det behövs mer. Om samhället går i bräschen och vi ser att det ger resultat har vi lättare att få in det hos våra ungdomar, säger han.

undefined
Läraren Tony Carlsson var nöjd med uppslutningen och dagen, men säger samtidigt att det är viktigt att hållbarhetstänket alltid är med. "Jag tycker att det behövs mer", säger han.
Korridorerna var fulla av montrar som bland annat tog upp vegetarisk mat, vattenkonsumtion och transportindustri.
Korridorerna var fulla av montrar som bland annat tog upp vegetarisk mat, vattenkonsumtion och transportindustri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!