Klimatsmart mat på menyn

Visste du att varje hushåll slänger mat för cirka 3000-6000 kronor per år? Att de flesta varor håller flera dagar efter bäst-före-datum? Och att man kan koka soppa på "sopor"?

Ett eget litet växthus rymmer en hel del ätbart även i oktober. Tomater på väg att mogna och mer sallad är på gång. "Det viktigaste vi kan göra är att inte slänga så mycket mat som vi gör nu. Det sparar både pengar och miljö."

Ett eget litet växthus rymmer en hel del ätbart även i oktober. Tomater på väg att mogna och mer sallad är på gång. "Det viktigaste vi kan göra är att inte slänga så mycket mat som vi gör nu. Det sparar både pengar och miljö."

Foto:

Vimmerby2014-10-22 07:01


Ann Sellbrink bor i Låxbo utanför Södra Vi. Där odlar hon bland annat grönkål, svartkål och mangold på friland. I växthuset frodas chili, tomater och paprika. Och små späda salladsblad. Fast det är i mitten av oktober.
- Det går att fortsätta så och odla ganska länge. Om du har växthus förstås. Men grönkål kan man hämta på landet även under vintern.

Små hållbara steg
Hon brinner för att ta till vara, för att vi ska äta smart och miljövänligt. Men utan pekpinnar och "måsten".
- Det är bättre med små steg än ett stort. Att göra en liten förändring i vardagen kan de flesta. Ändrar vi allt på en gång så brukar det sluta med att vi inget gör.
Till vardags jobbar hon med servering och konferenser på Fredensborgs Herrgård och som föreläsare och utbildare för Klimatmat.
- Jag hjälper till exempel restauranger att sätta klimatsmarta menyer, vilket bland annat handlar om lokalproducerat och säsongsanpassat. Jag utbildar även skolmatspersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om