KLT om munskydd: "Vi kan inte tvinga någon"

Från och med torsdag 7 januari rekommenderas alla som åker kollektivt i länet att bära munskydd vid vissa tider. Men att tvinga någon att bära skydd kommer det inte bli tal om, enligt KLT.

Christer Holmgren säger att man inte kommer att tillhandahålla gratis munskydd och inte kan tvinga någon att använda dem. "Det är det personliga ansvaret som gäller", säger han.

Christer Holmgren säger att man inte kommer att tillhandahålla gratis munskydd och inte kan tvinga någon att använda dem. "Det är det personliga ansvaret som gäller", säger han.

Foto: Carolina Nilsson och Region Kalmar län/Collage

Vimmerby2021-01-04 20:00

Christer Holmgren är trafikdirektör för KLT och säger att man kommer att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och rekommendera munskydd för vissa under vissa tider från och med torsdag denna vecka. Det gäller alltså KLT:s kollektivtrafik med tåg och buss.

Men att kräva att man bär skydden har man inte mandat för, det är det personliga ansvaret som gäller, berättar Christer Holmgren.

– Vi kan inte tvinga någon utan det är upp till alla och envar att ha munskydd på sig när de åker med oss under de här tiderna, säger han.

Just nu inventerar man olika försäljningsställen för biljetter som KLT har, för att se var det kommer att vara praktiskt möjligt att sälja munskydd till de som inte har med sig.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla födda 2004 eller tidigare, och som åker med kollektivtrafik mellan klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, ska bära munskydd.

De rekommenderar också bolagen som sköter trafiken att tillhandahålla skydd till de som inte har. Men gratis kommer man inte dela ut några skydd i länet, som det ser ut nu.

– Nej, det kommer vi inte. Det är upp till alla att själv skaffa sig munskydd. Det handlar återigen om det personliga ansvaret, fortsätter Holmgren.

– Vi följer det här hela tiden och anpassar oss. Vi har inte samma problem med trängsel här som man har i storstadsregionerna, konstaterar Christer Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!