VIRF tappar medlemmar – men blickar mot framtiden

Vimmerbyortens ryttarförening kämpar med utmaningar kring ökade omkostnader och medlemstapp. Samtidigt blickar föreningen mot framtiden och jobbar hårt för att bredda sitt utbud och kunna erbjuda medlemmarna det de vill ha. Nu stundar också comeback för Lilla Gubben Cup – en lokal hopptävling som i fjol ställdes in.

Vår reporter Annie Hogner testar ridning samtidigt som hon intervjuar Vimmerbyortens ryttarförenings Victoria Nöjd.

Foto: Tilda Åkerman/Annie Hogner

Vimmerby2024-05-09 19:00

Nyheten i korthet

  • Vimmerbyortens ryttarförening (VIRF) upplever ekonomiska utmaningar och medlemstapp på grund av stigande priser och pandemins påverkan.
  • Föreningen försöker förbättra situationen genom att bredda sitt utbud och söka olika typer av stöd för aktiviteter, samt genom att jobba med sponsorer.
  • VIRF planerar att återuppta den lokala hopptävlingen "Lilla Gubben Cup" i juni, som ställdes in förra året.

Vimmerbyortens ryttarförening (VIRF) har likt flera andra aktörer inom ridsporten haft det tufft de senaste åren. I somras skrev Vimmerby Tidning om hur svårt föreningen hade det ekonomiskt till följd av stigande priser på sådant som strö och foder. Redan då tittade de på olika former av bidrag att söka och sparåtgärder att vidta för att fortsätta bedriva verksamheten.

När vi besöker Ryttargården förklarar ridskolechefen Victoria Nöjd att läget är fortsatt tufft. Enligt henne har ryttarföreningen ännu inte hunnit återhämta sig helt efter pandemin då det av restriktionsskäl behövde göras anpassningar i verksamheten. I samband med det var det flera personer som la av med ridningen och medlemsantalet sjönk.

undefined
För ridskolechefen Victoria Nöjd, praktikanten Linnea Eklund och allt-i-allo-anställda Simon Ek är det påtagligt att många av föreningens omkostnader ökat.

Även nu, några år senare, sker ett medlemstapp i föreningen. Från 2022 till 2023 tappade VIRF åtta procent av sina medlemmar, från drygt 200 till 188 personer.

– Överlag är det barnfamiljer som vi tappat, tyvärr. Det beror på att många fått det tuffare med privatekonomin, säger Victoria Nöjd.

Blir medlemstappet påtagligt sett till föreningens ekonomi?

– Färre ridande och färre medlemmar påverkar absolut ekonomin. Vi vill att ridningen ska vara för alla och har under våren valt att inte göra några prishöjningar på våra ridlektioner. Vi avstod från att göra det för att vi ville att fler skulle kunna vara kvar. Åt andra hållet har vi däremot en familjerabatt för att underlätta för familjer med flera ridande barn.

Samtidigt ser föreningen att de vuxna som rider håller i, och det kommer förfrågningar från personer som vill börja rida. 

– Totalt sett har antalet ridande i föreningen ökat mer nu under våren än vi trodde att det skulle göra. När vi räknar medlemmar är det ju både sådana som rider i ridskolan, sådana som tävlar och även stödmedlemmar, så det är olika siffror att kolla på.

undefined
Flera upprustningar har skett på Ryttargården de senaste åren. Bland annat har det byggts omklädningsrum och en ny läktare i ridhuset. Men det finns investeringar som får vänta.
undefined
Priset på strö, foder och annat som hör ridsporten till har gått upp under de senaste åren. Även kostnader som är direkt förknippade med djuren, exempelvis för hovslagare och veterinärer, har ökat.

Hur ser klubbens ekonomi ut i dagsläget – går ni runt?

– Vi har klarat oss hittills, men det krävs gemensamma insatser och vi har stora utmaningar framför oss. Nu jobbar vi aktivt för att öka intäkterna, bland annat genom att arbeta med sponsorer och att söka olika typer av stöd för aktiviteter. Vi har även medlemsförsäljning.

undefined
Victoria Nöjd är ridskolechef inom Vimmerbyortens ryttarförening. Enligt henne finns det investeringar som skulle behöva göras på ridanläggningen, men som får vänta på grund av att de ekonomiska förutsättningarna inte finns. Exempelvis skulle sargen på ridbanan behöva rustas upp.

För att tappet inte ska bli större och för att fler ska vilja engagera sig jobbar föreningen också att bredda sitt utbud och erbjuder därför aktiviteter som sker borta från hästryggen, mycket för att locka ungdomar.

På söndag gästas VIRF av Korpen som kommer att ha Ryttargården som utgångspunkt i sin traditionsenliga tipspromenad och då passar föreningen på att erbjuda ponnyridning. Senare i maj kommer de också att vara med på Upptäckardagen som anordnas i Vimmerby och Hultsfred.

undefined
Hästen Sune är en av stallets mest rutinerade ridskolehästar.

Första helgen i juni anordnar föreningen också hopptävlingen Lilla Gubben Cup. Förra året ställdes tävlingen in på grund av för få starter.

– I fjol hamnade tävlingen väldigt sent eftersom vi inte fick den helgen vi önskade när vi ansökte. Nu när tävlingen ligger betydligt tidigare hoppas vi att det blir bättre. Vi kämpar på för fullt med förberedelserna.

Enligt Victoria Nöjd har anmälningarna börjat trilla in, så hoppet om att tävlingen ska kunna göra comeback i år lever i allra högsta grad.

undefined
Linnea Eklund med hästen Sune.
undefined
Linnea Eklund går på Vretagymnasiet i Linköpings kommun, ett av Sveriges största naturbruksgymnasier. Som liten red hon i Vimmerbyortens ryttarförening och det är också där hon nu gör sin praktik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!