Paret misstänks ha odlat och sålt 20 kilo cannabis

Den stora cannabishärvan i Vimmerby fortsätter växa. Två häktade Vimmerbybor misstänks för att ha odlat och sålt runt 20 kilo cannabis. I missbrukarled är den mängden värd två miljoner kronor.

Polisen fann cannabisodlingar på tre olika platser i Vimmerby kommun i februari. Nu har utredningen kommit fram till att det rör sig om ungefär 20 kilo, som odlats, och sålts. "Lite har de kanske rökt själva också" säger kammaråklagare Johan Henningsson som kommer att begära förlängd häktning än en gång.

Polisen fann cannabisodlingar på tre olika platser i Vimmerby kommun i februari. Nu har utredningen kommit fram till att det rör sig om ungefär 20 kilo, som odlats, och sålts. "Lite har de kanske rökt själva också" säger kammaråklagare Johan Henningsson som kommer att begära förlängd häktning än en gång.

Foto: Arkiv: TT-Bild

Vimmerby2022-06-09 21:00
undefined
En cannabisplanta, dock inte från någon av de tre odlingarna polisen upptäckte i Vimmerby i februari sen en hantverkare slagit larm. Odlingarna var bland annat försedda med särskild belysningsutrustning.

– Ja, säljer man på den marknaden ligger värdet ungefär där, sen varierar priset beroende på hur och var man säljer, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Mängden cannabis som ett par från Vimmerby kommun misstänks ha odlat på tre olika platser i kommunen har nu vuxit och omfattar cirka 20 kilo cannabis. Det bekräftar Johan Henningsson för Vimmerby Tidning. 

Gränsen för grovt narkotikabrott går vid fem kilo.

– Det fanns en pågående odling som togs i beslag i samband med gripandet. Med hjälp av fynd som gjorts i bostaden har vi kunnat beräkna även tidigare skördar bakåt. Då kommer vi fram till att det handlar om ungefär 20 kilo, säger Johan Henningsson.

Vilka fynd som gjorts i bostaden säger han ingenting om.

undefined
En man röker cannabis i Köpenhamn. Vart det misstänkta Vimmerbyparet sålt sin cannabis vill inte kammaråklagare Johan Henningsson säga något om.

Vad har de gjort med så mycket cannabis?

– Sålt det mesta, och kanske rökt lite själva också.

Har narkotika sålts i närområdet?

– Det säger jag inget om.

Det finns en förgrening till Tyskland i utredningen. Kan knarket ha gått på export?

– Det svarar jag heller inte på.

Paret från Vimmerby är i 50-årsåldern och har nu suttit i häktet i nära tre och en halv månad i väntan på ett åtal. 

Vad säger de om misstankarna?

– Det är som tidigare, mannen medger stora delar, även försäljning, medan kvinnan nekar till brott, säger Johan Henningsson.

Han har fortsatt tingsrättens medgivande att belägga henne med restriktioner. Det innebär att hon inte får ta emot några besök, inte kommunicera med någon annan än advokat, polis och åklagare, inte ta emot eller skicka försändelser eller vistas i gemensamma utrymmen på häktet i Kalmar. Allt enligt senaste beslutet i tingsrätten.

Kan det vara så att mannen ensam är ansvarig för narkotikan och att kvinnan inte känner till något om det?

– Det är en teori, som jag dock menar är långsökt. Men tingsrätten kommer förstås att pröva den versionen också när vi väl kommer dit, säger Johan Henningsson.

undefined
Paret från Vimmerby misstänks för grovt narkotikabrott. Påföljden är fängelse i minst två och max tio år. Mannen medger stora delar av misstankarna, inklusive försäljning, medan kvinnan nekar till brott.

När det blir är ännu oklart. Johan Henningsson väntar fortfarande på analyssvar från NFC, Nationellt forensiskt center.

– Det dröjer nog ytterligare ett par veckor innan vi kan vara helt färdiga med ett åtal, säger Johan Henningsson, som kommer att begära förlängd häktning igen.

Grovt narkotikabrott innebär lägst två och max tio års fängelse.

Vilket straff kan 20 kilo cannabis innebära?

– Svårt att säga, men i våra tabeller rör det sig om cirka fyra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!