Så höjer du värdet på din bostad

Ska du sälja och vill få så mycket betalt som möjligt för ditt hus eller lägenhet? Mäklaren Lisa Danielsson tipsar om hur du gör.

Lisa Danielsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vimmerby, menar att ett hem som är fräscht och ger ett bra första intryck kan öka värdet med bortåt 100 000 kronor.

Lisa Danielsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vimmerby, menar att ett hem som är fräscht och ger ett bra första intryck kan öka värdet med bortåt 100 000 kronor.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-10-13 13:25

Mäklaren berättar att det som väger tyngst när hon värderar ett hus är de dyra bitarna, som exempelvis tak, fönster och husgrund.

– Det kostar mycket att göra iordning men det lönar sig både direkt och i det långa loppet, säger Lisa Danielsson på Svensk fastighetsförmedling i Vimmerby.

Utöver det berättar mäklaren att det är viktigt att se till att kök och badrum inte bara är i gott skick men också fräscha. Renoveringarna kan bli kostsamma men Lisa Danielsson säger att mindre åtgärder också gör skillnad.

– Man måste tänka på den generella känslan i huset med tapeter, färg och lister som sitter där de ska. Att måla med ljusa färger och fräscha upp ger ett bra intryck och det kan höja värdet, säger hon.

Hur stor skillnad kan det göra?

– Vi försöker alltid tänka utefter vad det kostar att göra iordning men att det känns fräscht och fint kan utan tvekan göra en skillnad på mellan 50 000 och 100 000 kronor, säger Lisa Danielsson.

Många bostadsägare tar också professionell hjälp med att styla sina hem inför försäljning vilket enligt mäklaren kan vara väldigt viktigt.

– Det gör jättestor skillnad. Vi har sålt både stylade och ostylade bostäder och i 90 procent av fallen springer budgivningen iväg mer på de stylade hemmen jämfört med de ostylade.

Vad är absolut viktigast?

– Se till att saker görs ordentligt. Det lönar sig. Snabbfixar kan göra litegrann men ofta ser folk på visning det och räknar med att få göra om det och då blir arbetet onödigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!