Knivrånaren i Södra Vi var ute efter knark

Den unga kvinnan låg ensam kvar i sängen på söndagsmorgonen. Plötsligt stormade en maskerad man in med en kniv i handen och skrek att han ville ha knark.

Den misstänkte rånaren uppges ha använt en kökskniv han hittat i parets kök, för att hota dem att ge honom antingen knark eller värdesaker.

Den misstänkte rånaren uppges ha använt en kökskniv han hittat i parets kök, för att hota dem att ge honom antingen knark eller värdesaker.

Foto: Polisen

Vimmerby2022-03-23 06:00

Det hände i en lägenhet i Södra Vi strax efter halv sju på morgonen, söndagen den 13 februari.

Hennes sambo stiger upp tidigt och går sen till en granne en trappa upp för att röka en morgoncigarett. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, hör när sambon går och somnar om. 

Hon vaknar igen av att sovrumsdörren öppnas och hon får syn på en person med mask för ansiktet och skidglasögon uppdragna i pannan. I handen har han en kniv. Han står mindre än två meter från henne.

Första tanken är att hon kommer dö, beskriver hon i förhören med polisen:

"Jag trodde han var en mördare eller någonting då han hade kniv."

Men mannen frågar var drogerna är. Hon svarar att det inte finns några droger. 

Så snart hon får chansen rusar hon ut ur lägenheten och upp till sambon och grannen och berättar vad som hänt.

Sambon skyndar sig ner och möts av den maskerade mannen med kniven som är kvar i bostaden. Han skriker på nytt om knarket. Sambon förklarar att han inte har någon narkotika hemma längre och att han slutat efter att ha blivit akut intagen för vård förra året.

Mannen riktar kniven mot sambon och kräver pengar eller knark för att lämna bostaden. Han får 400 kronor, tar med sig en högtalare, nycklar, id-handlingar och försvinner. Utanför sätter han sig i den unga kvinnans bil och kör i väg.

Kvinnan uppger att hon hade ett smyckesskrin med smycken för 65 000 kronor kvar i bilen. Det har inte hittats.

Då är klockan 07.10 och polisen larmas.

På eftermiddagen samma dag upptäcks den efterlysta bilen av en ledig polis i Vadstena kommun. Polisen gör husrannsakan och påträffar en man i 35-årsåldern som stämmer väl med signalementet på rånaren. I bostaden hittas också gods från rånet. I fastigheten bor en kvinna som sen tidigare är bekant med mannen i Södra Vi och som numera är särbo med den misstänkte rånaren.

Hon medger i förhören att hon försett den misstänkte rånaren med en skiss över lägenheten i Södra Vi.

35-åringen anhålls och häktas. Han förnekar brott, men medger att han ordnat skjuts till Södra Vi för att hämta knark åt en person i Linköping som betalat narkotikan, men inte fått någon leverans. Han kan inte namnge personen. 

35-åringen säger att han var obeväpnad och bara pratade med paret i bostaden och att han tänkte lämna tillbaka bilen.

Han är åtalad för rån, grov stöld, övergrepp i rättssak, tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld samt skadegörelse på bilen.

Idag är det huvudförhandling i Kalmar tingsrätt.

Texten har tillfogats ett förtydligande.

En avbruten morakniv hittades i köket. Paret känns inte vid den och tror att den misstänkte rånaren lämnat kniven när han tog kökskniven som vapen istället.
En avbruten morakniv hittades i köket. Paret känns inte vid den och tror att den misstänkte rånaren lämnat kniven när han tog kökskniven som vapen istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!