Köksmästaren kom tillbaka till skolan

Hon gick ut restaurangprogrammet i Vimmerby 2011. I veckan kom hon tillbaka för att dela med sig av sina erfarenheter från svenska toppkrogar och laga en sexrättersmeny ihop med eleverna.

Full fart i restaurangköket. T.h Peder Rannemalm, som en gång var lärare för Felicia Einarsson, bistår med råd till eleverna.

Full fart i restaurangköket. T.h Peder Rannemalm, som en gång var lärare för Felicia Einarsson, bistår med råd till eleverna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-09-19 13:00

– Det är väldigt kul att komma hit och kunna bidra, och sen blir man lite som elev på nytt igen, säger Felicia Einarsson.

Hon är en av många elever på skolan som gjort sig en karriär bland välrenommerade restauranger runt om i Sverige.

När hon slutade gymnasiet våren 2011 började hon sin yrkesbana på Brygghuset i Vimmerby.

– Jag jobbade där under hela min skoltid på restaurangskolan, säger hon.

Kort efter examen ville hon vidare och tog sig till PM & Vänner i Växjö. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin för både 2016 och 2017 och hyllas även av ansedda White Guide som en av de restauranger som håller "internationell mästarklass".

– Där jobbade jag som chef i kallköket i ungefär tre år, berättar Felicia Einarsson.

När det var dags att röra på sig igen blev Lund och Mat & Destillat nästa hållplats. Även den restaurangen listas av White Guide som den bästa i Lund de senaste åren. Där är Felicia Einarsson i dag vikarierande köksmästare.

– Viktigast är att ha roligt. Det är en fantasisk bransch, och jag tror inte det finns någon annan arbetsplats där man skrattar så mycket, säger Felicia Einarsson och beskriver stämningen som "en enda familj"

– Man ska vara öppen och lära sig av alla man möter, jag lär mig också av eleverna här, säger hon.

Lärarna på restaurangprogrammet i Vimmerby tycker det är särskilt roligt att presentera en framgångsrik ung kvinna i en annars ganska mansdominerad bransch.

Ett exempel på det är att samtliga 16 kockar i delfinalen i "Årets Kock 2018" var män.

– Här på skolan är det tvärtom, 80 procent av eleverna är tjejer, säger kockläraren Steffan Witterdal.

Någonstans på vägen försvinner tjejerna. Felicia Einarsson känner igen den bilden från arbetslivet.

– Absolut. Jag har nog jobbat ihop med max tre tjejer i köken där jag jobbat.

– Ofta stannar tjejerna i bagerierna. Jag vet inte varför.

Vad kan man då göra för att det ska bli fler kvinnliga kockar i restaurangköken?

– Man ska inte vara rädd. Det är inte så tufft som man tror. Tjejer har alla möjligheter att klara det här jobbet som killar. Det är viktigt att få in fler tjejer i köken, jag tror det ger ett mjukare klimat, säger hon.

Fotnot: Två av de 16 kockar i delfinalen till Årets kock har gått på restaurangskolan i Vimmerby. En av dem, Jonas Alvin, är en av åtta i finalen om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!