Förändring i förskolan – kökspersonal börjar städa

Kökspersonalen ska städa – och lokalvårdarna laga mat. Nu sjösätts en sedan länge planerad förändring med kombitjänster i förskolorna i Vimmerby kommun.
– Reaktionerna har varit som vid alla förändringar. En del blir oroliga. Andra ser det som en möjlighet, säger kost- och lokalvårdschef Sofia Andersson.

Information och utbildning har varit viktiga delar i det långa förberedelsearbetet mot kombinationstjänster i förskolan, säger Sofia Andersson, kost- och lokalvårdschef Vimmerby kommun.

Information och utbildning har varit viktiga delar i det långa förberedelsearbetet mot kombinationstjänster i förskolan, säger Sofia Andersson, kost- och lokalvårdschef Vimmerby kommun.

Foto: Arkiv

Vimmerby2025-01-14 06:00

Förberedelserna har pågått i flera år. Nu är det skarpt läge inom kommunens förskolor, där tidigare mer renodlade tjänster inom kök eller lokalvård nu pusslats om till kombinationstjänster, där personalen både ska städa förskolan och jobba i köket.

Förklaringarna är flera, säger kommunens kost- och lokalvårdschef Sofia Andersson.

– Egentligen kan man säga att det började redan 2016, med avtalet mellan SKR och Kommunal att heltidsarbete ska bli norm. Då började vi jobba stort med det här i kommunen.

undefined
I och med att förskolan i Nybble öppnat är också det nya tillagningsköket för förskolan igång.

Fler pusselbitar kom i och med beslutet att kommunen skulle gå över till tillagning av varm mat. Hjärtat i kostorganisationen blir tillagningskök i Nybble, istället för kyld mat från Vimarskolans tillagningskök.

– Vimarköket var väldigt hårt belastat, vi tillagar så många olika sorters mat till olika grupper. Nu är tillagningsköket på Nybble förskola igång och ska laga varm mat till som levereras till förskolorna. Och då har vi tjänster som har jobbat i förskoleköken, som har slutberett maten och jobbat med maten på stället – samtidigt som vi ska jobba med heltid. Då började vi titta på det här med kombinationstjänster inom egen enhet.

Är det så att det försvinner arbetsuppgifter från de som jobbat i förskoleköken – och då blev det ännu svårare att uppfylla heltidsmålet?

– Ja. Vi har ju tiden att anpassa oss till, personalen måste vara där från frukost, över lunch och mellanmål. Och vi vill ju att man ska vara sysselsatt under den tiden, man ska känna att man är värdefull. Då måste man ha arbetsuppgifter. Inom vår egen verksamhet är det ju många som jobbar just med kost och lokalvård, man tillhör ofta varandra och ligger ganska nära. 

Innebär det här färre huvuden i organisationen?

– I och med att vi jobbar med heltid så är tanken över tid är att vi inte ska utöka bemanningen, utan de som har anställning ska jobba mer i och med att vi går från deltid till heltid.

Vill och kan alla jobba heltid?

– Alla har sin heltid i grunden, det är en trygghet för medarbetarna att ha en heltidstjänst. Men de som tidigare jobbat deltid har möjlighet att ansöka om tjänstledighet till den sysselsättningsgrad de hade innan. De är inte tvingade att gå upp till heltid, de får erbjudande att göra det.

undefined
Kökstjänst och städning kan komma att avlösa varandra flera gånger under samma arbetspass.

Enligt personer Vimmerby Tidning varit i kontakt med finns en oro för att förändringen kan komma att innebära ökad stress för personalen när man under arbetspassen ska växla mellan kök och städning, flera gånger varje dag. Det finns också de som menar att det inte är hygieniskt. Sofia Andersson är inte orolig.

– Vad gäller stress är det en individuell upplevelse och är det så att någon upplever det måste ju jobba med det, där den är. Och när det handlar om hygien, är det någon som kan hygien så är det våra lokalvårdare och vår kostpersonal, så där ser vi ingen fara över huvud taget. Det här är rutiner man har tagit fram och jobbar med, så där ser vi inga risker i det.

Det här innebär också att de som jobbat med lokalvård får räkna med att jobba med mat?

– Ja, det är åt båda håll. Av den anledningen har vi också satsat på utbildning för de som ska in i de nya områdena. Och det är ju inte bara våra medarbetare i köket, det här är också för enhetscheferna. De har varit ansvariga för lokalvård – eller för kost. Nu blir man ansvarig för både lokalvård och kost.

De förskolor som berörs är Snövit, Stenshult, Skogsbacken, Norrängen 1 och 2, Björkkullen i Södra Vi och Kotten i Frödinge.

– På Lunden har vi inte kombinationstjänst, för den är så pass stor, så där jobbar man antingen med mat eller lokalvård. Det är 11 procent av vår personal, eller 12 personer. Men vi har också en grupp som vi kallar pool, tillsvidareanställda medarbetare i kost och lokalvård som går in vid frånvaro, och de kan också delvis komma att beröras. Räknar vi in dem är det 20 procent av våra medarbetare, eller 22 personer.

undefined
De som jobbat inom i köken i förskolorna får mindre att göra när det kommer varm mat från tillagningsköket i Nybble. Och med fler som jobbar heltid ska timmarna fyllas. Genrebild.

Hur har reaktionerna varit?

– Det är som vid alla förändringar. En del är oroliga, en del tycker att det är bra och utvecklande, det är olika reaktioner. Det är ju människor det handlar om.

Har det här lett till att folk har slutat?

– Vi ser inte det. Vad vi ser är att man kanske inte alltid är positiv, men man ser det ändå som en möjlighet.

Ni har inte märkt några effekter bland medarbetarna, att det blivit mer sjukskrivningar?

– Intressant att du frågar om sjuktalen, för de sjunker. Och det brukar ju vara så vid förändringar att det går åt andra hållet, men sedan 2022 så har ju sjuktalen sjunkit med 2,73 procent inom kost och lokalvård.

Vad drar du för slutsats av det?

– Man kan aldrig veta, men vi började ju med information för all personal för ett år sedan, i januari 2024. Det är något vi tycker är jätteviktigt, att vi informerar vår personal först och att de inte får läsa i tidningen om förändringar som ska hända inom deras verksamhetsområde, så det är något som vi försöker jobba med hela tiden. Samtidigt vet vi att det här med information är svårt, en del tycker man får tillräckligt med information, andra tycker att man får för lite. Dessutom har vi jobbat med riskbedömningar och det har vi gjort på varje arbetsplatsträff, så alla medarbetare har haft möjlighet att vara med i riskbedömningar i det här förändringsarbetet. 

undefined
Information och utbildning har varit viktiga delar i det långa förberedelsearbetet mot kombinationstjänster i förskolan, säger Sofia Andersson, kost- och lokalvårdschef Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!