Det bekräftar mark- och exploateringsingenjör Emma Rignell på Vimmerby kommun.
– Vi fick in tre förfrågningar ganska tätt inpå varann i slutet av förra året. Det är utifrån det vi försöker hitta ett sätt att hantera den här sortens förfrågningar. Det är ganska nytt för oss och det finns ännu ingen strategi eller något sånt för solcellsparker, säger Emma Rignell.
Det är variende behov av storlek på mark som de tre företagen antingen vill arrendera eller köpa av kommunen.
Care4solution AB är intresserade av områden på minst 5 000 kvadratmeter, men vill helst ha från fem hektar och uppåt. Företaget specificerar inget konkret förslag.
Subsolar AB intresserar sig för ett område på cirka 50 hektar som ligger strax öster om Södra Vi i Björkmossen mellan Södra Vi och sjön Krön.
Solkompaniet har ett förslag på ett område på 175 hektar i Västra skogen mellan Gnagaredalen och Gråssfall som man är intresserat av, men skriver också att andra områden från 40 hektar och uppåt är av intresse.
– Vi kollar generellt med kommuner och har många förfrågningar ute, säger Pontus Löwhagen på Solkompaniets kontor i Jönköping som etablerat kontakten med kommunen om marken utanför Vimmerby.
Han säger att kommunen initialt gett ett positivt gensvar och har meddelat att en grupp nu jobbar vidare med förfrågan.
– Det är jättebra att man kollar upp hur det förhåller sig och tar beslut baserat på fakta, säger han.
Hur bör en mark vara för en solcellspark?
– Den ska vara stor nog för anläggningen, för vår del handlar det i regel om förhållandevis stora anläggningar så vi tittar efter ytor som är minst runt 40 hektar och det bör vara smidigt att nå elnätet som också behöver ha bra kapacitet. Sen bör marken vara någorlunda jämn med bra ljus. Länsstyrelsen avgör om marken är lämplig eller inte.
Gruppen som ser över kommunens mark består av representanter från kommunen och från Vemab.
– Vi har inte tagit någon ställning till förslagen, utan vi tittar förutsättningslöst på mark som kommunen äger. Ambitionen är att vi ska ha en inventering klar under våren, säger Emma Rignell.
Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) ser positivt på förfrågningarna.
– Vi är intresserade av förnyelsebar energi, men vi måste veta var det finns bra mark, och det är det gruppen jobbar med nu, säger hon.