Kollisionskurs om gruppboende

Grannarna fortsätter att protestera mot kommunens planer att bygga om Villekulla förskola till ett gruppboende för människor med funktionshinder.

Kommunen vill bygga sammanlagt fem lägenheter i förskolan som ligger på två tomter i kvarteret. Grannarna protesterar och tycker att det förstör boendemiljön.

Kommunen vill bygga sammanlagt fem lägenheter i förskolan som ligger på två tomter i kvarteret. Grannarna protesterar och tycker att det förstör boendemiljön.

Foto:

Vimmerby2010-10-06 07:09


- Vi vill inte dagligen utsättas för personer som uppvisar svårigheter att förstå sociala umgängesregler, har socialt emotionellt opassande beteende samt får utbrott och är aggressiva, skriver villa-ägarna i bostadsområdet i en skrivelse till kommunen.
När kommunen i våras gick ut med en ändring av detaljplanen för den förra förskolan Villekulla i bostadsområdet Hultet möttes det av kritiska reaktioner från grannarna på samma gata. De vill inte ha något gruppboende där.
Då aviserade kommunen att man skulle avvakta eller till och med backa från planerna. Men så blev det inte. Tanken är fortfarande att bygga om den befintliga förskolan till två lägenheter och i ett följande steg bygga till 400 kvadratmeter med ytterligare tre lägenheter.

Lugn miljö
- Vi har ett akut behov av platser och vi anser att de här båda tomterna är en bra placering för ett gruppboende som behöver vara i en lugn och hemliknande miljö, det är inte alls fråga om någon institution, säger Elisabeth Lago-Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden.
För ett par veckor sedan tog hon initiativ till ett möte mellan handikappomsorgen och villaägarna.
- Vi ville berätta om verksamheten och om hur lite trafik det faktiskt kommer bli, men vi hade minst sagt svårt att nå varandra i dialogen, säger Elisabeth Lago Nilsson om mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om