Har du ett fornfynd hemma? Då har du redan i morgon kväll chansen att både få veta mer om ditt fynd - och bidra till kartläggningen och inventeringen av det forntida Vimmerby med omnejd, som drar igång i år.
- Vi hoppas att alla som hittat förhistoriska fynd kommer till plenisalen och visar upp dem. Vi beslagtar ingenting, säger arkeolog Michael Dahlin.
Ett arkeologiskt forskningsprojekt har inletts för att undersöka förhistorien i Vimmerby kommun från stenålder till vikingatid (8000 f. Kr - 1050 e. Kr).
På onsdag kväll finns Michael Dahlin, fil lic. i förhistorisk arkeologi och Kenneth Alexandersson och Titti Fendin, båda doktorander i förhistorisk arkeologi, i plenisalen i Stadshuset för att berätta mera om kartläggningen av Vimmerbybygdens forntid.
De som arbetar med projektet är arkeologer med mångårig och bred erfarenhet inom yrket. Men de behöver också allmänhetens hjälp.
- Vi vänder oss till traktens hembygdsföreningar och Södra vi fornvänner och alla boende i området som hittat förhistoriska föremål i markerna. Jag tycker man ska komma och visa upp fynden för att bistå oss med kartläggningen av Vimmerby kommuns forntid. Vi vill ta några mått, ta något foto och om det går pricka in fyndplatsen på en karta, säger Michael Dahlin.
Det är viktigt att fynden och deras fyndplatser dokumenteras för att arkeologerna ska kunna få en helhetsbild av det förhistoriska landskapet.
- Vi är intresserade av stenyxor, flintverktyg, bronsföremål och andra forntida metallföremål. Alla föremål är av stort värde och tillsammans kan de berätta om boplatser, offerplatser, försvunna gravar och mycket mer. Här har man chansen att få veta mer om sitt fynd och känner man till någon som hittat förhistoriska föremål, till exempel stenyxor, hoppas vi att man informerar dem om inventeringen.
Bra att veta är att inga fynd kommer att beslagtas. Men får man verkligen ha förhistoriska fynd hemma?
- Det är tillåtet att ha stenyxor hemma, men det är inte tillåtet att plocka stenyxor i en redan registrerad boplats. Med tanke på hur få kända boplatser det i nuläget finns inom kommunen så är det knappast någon risk. Man ska istället se detta som att det hjälper forskningen och kunskapen om bygdens utveckling att finna boplatser.
Däremot är man skyldig att lämna ifrån sig föremål av brons och andra ädelmetaller.
- Men vi kommer inte att beslagta något på onsdag, vi vill bara titta och dokumentera. Vi anser att det är viktigare att vi får vetskap om dessa föremål.
Till projektet är planerat en vetenskaplig publikation, där områdets forntida historia och dess utveckling kommer att behandlas.
Arrangemanget sker i samarbete med Stadsmuseet Näktergalen och Kultur och Fritid,Vimmerby kommun.
"Kom och visa dina fornfynd"
Nu ska Vimmerbys förhistoria inventeras ? "Vi beslagtar ingenting"
Arkeologen Michael Dahlin finns på plats i plenisalen i Vimmerby i morgon kväll och hoppas att många tar chansen att komma in med sina fornfynd.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!