Alla som vill får fira julafton på teatern

Komedianten kör en favorit i repris på julafton och öppnar teatern på Storgatan för alla som vill. "Behovet av gemenskap finns absolut", säger Maja Westberg Enqvist.

"Vi hinner ha jul hemma också, det här är absolut ingen uppoffring utan vi träffar trevliga människor och har roligt tillsammans. Efter klockan sex stänger vi, diskar och plockar undan och sen hinner man hem lagom till Kart Bertil" säger Maja Westberg Enqvist, här på bild ihop med Ylva Lee Lindell.

"Vi hinner ha jul hemma också, det här är absolut ingen uppoffring utan vi träffar trevliga människor och har roligt tillsammans. Efter klockan sex stänger vi, diskar och plockar undan och sen hinner man hem lagom till Kart Bertil" säger Maja Westberg Enqvist, här på bild ihop med Ylva Lee Lindell.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-12-09 06:00

Redan 2018 började teatersällskapet Komedianterna ha öppet hus på julafton men under pandemin höll man firandet för bara föreningen.

– Vi hade gärna haft öppet alla år eftersom vi vet att det finns de som sitter ensamma och att det är många som har det tufft på julen, säger Maja Westberg Enqvist.

Vilka vänder ni er till? 

– Vi vänder oss till alla men också med tanken att det är många som är ensamma, behovet av att få en gemenskap på julafton finns absolut. Många har det också kämpigt nu, med höga priser på både el och mat.

Teatern öppnar vid klockan tolv och bjuder in till ett sex timmar långt firande. Initiativet sponsras av bland andra Handlar'n i Gullringen och Coop och Ica i Vimmerby. 

– Vi dukar upp ett lite lättare julbord, med skinka, köttbullar och rödbetssallad och så vidare. Vi köper själva till det som kanske saknas. Sen har vi julgran och julklappar till barnen, säger Maja Westberg Enqvist.

undefined
Komedianten i Vimmerby bjuder in alla som vill till att fira julafton på teatern på Storgatan. Det blir både julbord, julklappar, musik och Kalle Anka på storbildsskärm.

Det blir också Kalle Anka på storbildsskärm och sen kommer Per Backstad och spelar musik.

– Det brukar vara så att folk kommer i en jämn ström, äter lite och pratar. Sist tror jag att vi hade ett femtiotal och i år hoppas vi på ännu fler. Det går bra att bara komma och ta en kaffe och hälsa, säger Maja Westberg Enqvist.

Vilka som kommer är blandat med det har varit allt från hela barnfamiljer till ensamma pensionärer, berättar Ylva Lee Lindell som har hand om ungdomsgruppen på Komedianten. 

– Alla är glada! Det kommer familjer som har sina ungdomar i gruppen och familjer från rakt över gatan, säger hon.

undefined
Maja Westberg Enqvist och Ylva Lee Lindell hoppas att ännu fler julfirare besöker teatern i år jämfört med innan pandemin. "Det går bra att bara komma och ta en kaffe och hälsa", säger Maja Westberg Enqvist.

Maja Westberg Enqvist berättar att man 2019 hade tyska turister på besök på.

– De fick lite svensk julmat och sa att de tyckte att det var knäppt att vi tittar på Kalle Anka, säger hon.

Förutom Maja och Ylva är 10-15 andra komedianter på plats på julafton.

– Vi hinner ha jul hemma också, det här är absolut ingen uppoffring utan vi träffar trevliga människor och har roligt tillsammans. Efter klockan sex stänger vi, diskar och plockar undan och sen hinner man hem lagom till Kart Bertil, säger Maja Westberg Enqvist.

Utöver julfirandet blir nästa grej på Komedianten två utsålda förställningar på lördag, där ungdomsgruppen spelar en ombearbetning av Dr Jekyll och Mr Hyde. Dessutom planerar man en dramatiserad stadsvandring till tredje advent, vilket blir Komediantens första stadsvandring sedan 2019.

undefined
Maja Westberg Enqvist och Ylva Lee Lindell läser igenom en utskrift av Vimmerbys stadsrättigheter inför stadsvandringen som Komedianten ska ha sista söndagen innan julafton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!