Komedianterna gör Strindberg

Två enaktare om hur vi människor beter oss mot varandra, då och nu. Nu tar Komedianterna tag i en dramatiker som länge funnits på önskelistan: August Strindberg. Det blir "Den starkare" och det blir "Paria". - Grunden är förstås att det i år är 100 år sedan han gick ur tiden, säger Jimmy Karlsson, som den här gången debuterar som regissör.

Insektssamlaren, Anders Enqvist, och arkeologen, Niklas Grundén, i ett laddat samtal där det moraliska dilemmat blir tydligt.

Insektssamlaren, Anders Enqvist, och arkeologen, Niklas Grundén, i ett laddat samtal där det moraliska dilemmat blir tydligt.

Foto:

Vimmerby2012-01-07 05:06


Den 14 januari är det dags för premiär av Komedianternas uppsättning av "Den starkare" och "Paria" av August Strindberg.
Ett Strindbergpaket, med två enaktare. En på i runda slängar 20 minuter, en på 50. Paus däremellan.
Jimmy Karlsson, som länge gått och grunnat på Strindberg, kände att det skulle passa särdeles väl att göra något just under 2012. Den 14 maj är det nämligen 100 år sedan den älskade och omstridde författaren, dramatikern och konstnären gick ur tiden, 63 år gammal.

Flinck tipsade
- Det var faktiskt Thorsten Flinck, som ju gästade oss i somras, som tipsade om de här två enaktarna. Det är få skådespelare och det kändes genomförbart. Och de andra var ju på som sjutton.
Eftersom det var något av "hans projekt" och han ganska snart hade bilden klar för sig hur det skulle kunna se ut, föll det sig naturligt att Jimmy Karlsson, som i år varit skådespelare i teatersällskapet i tio år, för första gången axlade regiansvaret.
- Jag vågade tack vare de andras starka och sympatiska stöd och har haft stor nytta av deras kompetens. Det var inte fullt så lätt som jag tänkt mig - det är mycket mer att göra än man tror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om