"Kommer åtgärda bristerna"

Skolinspektionen kritiserade det systematiska kvalitetsarbetet och den bristande hantering av särskilt stöd i Vimmerby skolor. Men förvaltningschefen Birgitha Sahlin vill lyfta fram det positiva i granskningen. - Åtta skolor klarar sig helt utan anmärkning och det är jättebra, säger hon.

Birgitta Sahlin ser positivt på Skolinspektionens granskning av Vimmerby kommuns skolor.

Birgitta Sahlin ser positivt på Skolinspektionens granskning av Vimmerby kommuns skolor.

Foto:

Vimmerby2014-05-05 06:18


Under våren har Skolinspektionen granskat kommunens grundskola, särskola och gymnasium. I höst kommer man tillbaka för att titta på förskolan, vuxenutbildningen samt förvaltningen och nämnden.
Av de sexton skolenheter som granskats hittills klarar sig åtta undan kritik. Förra gången som Skolinspektionen gjorde en regelbunden tillsyn av skolan i Vimmerby, 2009, fick alla enheter kritik, men det ska också påpekas att Skolinspektionens inspektioner förändrats sedan dess.
Sju av åtta enheter som klarade sig från kritik granskades genom en bastillsyn, som är en mindre omfattande form av granskning än den breddade tillsynen. Södra Vi skola var den enda skola som genomgick en breddad tillsyn utan anmärkning.
- Jag är glad och stolt över att åtta skolor går igenom helt utan kritik.

Fallerar på två punkter
De åtta enheter som kritiserats är följande: fyra enheter på gymnasiet, Astrid Lindgrens skola 7-9, Vimarskolan F-6 och 7-9 samt Frödinge skola F-6.
Generellt kan man säga att skolan i Vimmerby fallerar på två punkter: det systematiska kvalitetsarbetet och hanteringen av särskilt stöd. På flera skolor har man också problem med IT-infrastrukturen.
- Jag är helt övertygad om att vi kommer att rätta till det systematiska kvalitetsarbetet, tror att vi kommer att fixa särskilt stöd och hoppas att vi kan få till en bättre IT-situation, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin som suttit på sin post sedan 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om