Då var "På Spåret" i Vimmerby

Hur ofta kommer tv-programmet "På Spåret" till Vimmerby? Det, och mycket mer, får ni veta i den här artikeln.

"På Spåret" är ett av Sveriges mest populära tv-program. På fredag kväll är det dags för säsongfinal. Precis som vanligt är det Fredrik Lindström och Kristian Luuk som leder tävlingen.

"På Spåret" är ett av Sveriges mest populära tv-program. På fredag kväll är det dags för säsongfinal. Precis som vanligt är det Fredrik Lindström och Kristian Luuk som leder tävlingen.

Foto: Adam Ihse/TT

Vimmerby2023-02-16 20:00

Sedan starten 1987 har "På spåret" lockat miljontals tv-tittare. Varje vecka.

På fredag kväll avslutas den 33:e säsongen när Jonatan Unge/Cecilia Düringer och Marie Agerhäll/Fritte Fritzson gör upp om slutsegern.

Inför finalen har nyhetsbyrån Newsworthy gjort en historisk återblick. Totalt har det gjorts 1 067 resor genom åren, varav 421 i Sverige.

Sett till storlek är Vimmerby ett populärt resmål. Tre gånger har tåget stannat i Astrid Lindgrens hemstad.

Se här:

• 1995. Den första gången var i februari 1995, med Ingvar Oldsberg som programledare. De två tävlande paren var Peter Harryson/Eva Bysing och Mats Hådell/Gila Bergqvist.

• 2006. Elva år senare var det dags igen. Återigen med Ingvar Oldsberg som programledare. Den gången var det Magnus Härenstam/Kajsa Ingemarsson och Susanne Ljung/Claes Moser som tävlade mot varandra.

• 2020. Det senaste besöket i Vimmerby gjordes för tre år sedan. Kristian Luuk guidade tv-tittarna, medan Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg och Johar Bendjelloul/Josefin Johansson svarade på frågor.

I en av filmerna var Ann Sellbrink i Låxbo, som ligger mellan Södra Vi och Gullringen, huvudperson. Hon bakade ostkaka och frågorna gällde klassiska äggrätter.

– Jag blev uppringd en dag på jobbet: "Hej det är från TV, vill du vara med?". De hade väl letat efter någon som bodde lantligt, pittoreskt och småländskt. Det har varit väldigt hemligt i flera månader, sa Ann Sellbrink till Vimmerby Tidning efter sin medverkan.

undefined
Ann Sellbrink var med i en av frågefilmerna 2020.

Totalt har det gjorts 20 stopp i Kalmar län sedan premiären 1987. Kalmar (5 gånger), Borgholm (4) och Västervik (4) toppar listan före Vimmerby. Hultsfred har varit med i programmet en gång (2003).

Vad är det då som styr resorna i det populära tv-programmet? Producenten Martin Sundborn säger så här:

– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen. En sådan är när vi var där senast. Det är inte så att vi återvänder till Växjö om vi var där för två år sedan – däremot kanske vi tillåter oss att komma tillbaka efter fem år.

– Sedan återvänder vi nog till större städer oftare. Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna, det behöver finnas allmän kunskap om stället.

Topplistan Sverige: Stockholm (8), Göteborg (7), Malmö (7), Halmstad (6), Uppsala (6), Visby (6), Örebro (6).

Övriga världen: Berlin (6), Köpenhamn (6), London (6), Oslo (6), Paris (6).

1995, 2006 och 2020 reste "På Spåret" till Vimmerby.
1995, 2006 och 2020 reste "På Spåret" till Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!