Här är nyhetsåret i Vimmerby i bilder

Ett år har gått igen. 365 dagar är förbi som tillsammans bildade året 2022. Varje dag och natt har Vimmerby Tidning levererat nyheter av alla slag. Dramatiska. Goda. Dåliga. Tragiska eller glada. Oavsett vilket har Vimmerby Tidning rapporterat och beskrivit det som hänt och varför. Vi har varit på plats oavsett om den lokala nyheten utspelat sig i Rumskulla eller vid den ukrainska gränsen. Här har vi valt ut ett antal av de lokala nyheter vi levererat under 2022. Något vi fortsätter fortsätta med 2023, framför allt här på vimmerbytidning.se. Gott nytt nyhetsår!

24 december. Linda Eklund och Jessica Sjöholm är två anställda i äldreomsorgen som tagit bladet från munnen under året. "Det har gått åt fel håll under en längre tid och till slut så känner man att man måste göra någonting. Vi förstår att det finns en budget och därför måste vi vända oss till politikerna" sa de till Vimmerby Tidning

24 december. Linda Eklund och Jessica Sjöholm är två anställda i äldreomsorgen som tagit bladet från munnen under året. "Det har gått åt fel håll under en längre tid och till slut så känner man att man måste göra någonting. Vi förstår att det finns en budget och därför måste vi vända oss till politikerna" sa de till Vimmerby Tidning

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-12-31 06:45
undefined
24 december. Linda Eklund och Jessica Sjöholm är två anställda i äldreomsorgen som tagit bladet från munnen under året. "Det har gått åt fel håll under en längre tid och till slut så känner man att man måste göra någonting. Vi förstår att det finns en budget och därför måste vi vända oss till politikerna" sa de till Vimmerby Tidning
undefined
15 maj slog Coop igen den större butiken i centrala Vimmerby efter nära 50 år i fastigheten som var ett stort Domusvaruhus när den invigdes i september 1972. I maj 2022 gapade de sista hyllorna tomma. Närmare 15 personer miste jobbet.
undefined
19 juni. Vimmerby Tidning avslöjar att kommunen köpt tjänster svart av kommunpolitikern Kjell Alexandersson (M). Det fanns inget avtal om tjänsterna och han saknade F-skatt vilket innebär att det vare sig betalats skatt eller sociala avgifter. Kjell Alexandersson förklarade det som missförstånd och att avsikten inte alls var att dölja något.
undefined
25 januari. Efter många år som heltidsanställd i omsorgen i Vimmerby blev Elsa Ekdahl timvikarie i hemtjänsten i Södra Vi och insåg snabbt att det inte stod rätt till med arbetsmiljön. ""Jag står inte för sättet vi tvingas utföra arbetet på och kan jag göra något för att hjälpa till vill jag göra det, så nu berättar jag så andra får veta" sade hon till Vimmerby Tidning.
undefined
13 januari. I början av 2022 hängde fortfarande pandemin tungt över Vimmerby. Skola och omsorg var hårt pressade av smittan och många Vimmerbybor var sjuka. Varje morgon klocka 08 delades testkit ut vid hälsocentralen. Långt innan ringlade kön lång.
undefined
12 februari. I februari kunde krogar, nattklubbar och andra nöjesställen slå upp portarna för fullt igen efter nära två år med restriktioner på grund av Coronapandemin. Den 12 februari var det klackarna i taket på Kharma i Vimmerby. De här båda tjejerna missade inte det festliga och befriande tillfället.
undefined
23 december. En polis träffades i huvudet av en yxa vid ett ingripande i ett bostadshus i Storebro. Polisen öppnade eld med tjänstevapnet och träffade gärningsmannen som inledningsvis misstänktes för försök till mord. Gärningsmannen avled senare på sjukhus. Händelsen utreds både av Arbetsmiljöverket och särskilda åklagarkammaren.
undefined
14 oktober stod det klart att kommunvalet i september innebär att en ny majoritet tar över styret i kommunen. Centern som gjorde ett av sina sämsta val nånsin går ihop med Socialdemokraterna och Vänstern. Fr.v Jacob Käll (C) Helen Nilsson (S) som blir nytt kommunalråd och Lars Johansson (V).
undefined
18 februari. En hantverkare anade oråd och larmade polisen som upptäckte en cannabisodling i ett obebott hus i Vimmerby kommun. Vid en närmare kontroll hittade man odlingar på ytterligare två ställen som samtliga ägdes av ett par i 50-årsåldern. Totalt har över 20 kilo cannabis odlats. Mannen dömdes i september till fem års fängelse och kvinnan till två år och sex månader.
undefined
21 juni försvann en kvinna från sitt hem i Björksebo. Hon har ännu inte återfunnits. Omfattande sökinsatser har genomförts, främst i privat regi, där specialhundar, dykare och avancerade tekniska system sökt i vattnet först i Hemsjön och senare i sjön Möckeln en dryg halvmil från Björksebo. Bilden är tagen vid det sista söket innan isen satte stopp för fortsatt letande.
undefined
8 mars. Kenny Fransson, Södra Vi, tröttnade på tomma ord och gick till handling. Bara dagar efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina startade han en insamling i Vimmerby. En vecka senare styrde han en fullastad buss mot Polen. Här har hygienartiklar, blöjor, leksaker, kläder och torrvaror lastats av vid ett hjälpcenter i staden Stalowa Wola, knappt tio mil från ukrainska gränsen.
undefined
30 mars slog restaurang Guldkant upp portarna i Vimmerby. Delägaren Erik Hemmingsson var förväntansfull inför premiärdagen. Nio personer jobbar i verksamheten.
undefined
20 maj slog Astrid Lindgrens Värld upp grindarna med full besättning i alla miljöer i parken för första gången efter pandemin. Det här Vimmerbygänget såg till att inte missa första föreställningen med Pippi Långstrump. Fr.v. Emilia Andersson med Theo, sju månader, Nathalie Nyström med Iris, åtta månader. Bakom dem Denise Nilsson med dottern Ines, 2 och Jennifer Hammarström med sonen Ian, åtta månader.
undefined
31 augusti dömdes en Vimmerbybo för grov våldtäkt han utfört mot en äldre och funktionshindrad omsorgstagare medan han var anställd i den kommunala hemtjänsten. Domen och påföljden på sex års fängelse slogs senare fast av Göta hovrätt. Mannen förnekade brott både i tingsrätten och hovrätten. Men ingen av domstolarna trodde på de olika förklaringar han uppgav.
undefined
17 november. Ljunghäll AB i Södra Vi är bara ett av flera elintensiva företag i Vimmerby som drabbats hårt av energikrisen och de skenande elpriserna. I november kunde dock Eon och Ljunghäll glädjas över att arbetet med den nya stora elledningen flyter på. Något som också är livsavgörande för Ljunghäll. T.v Björn Persson, Eon, och Anders Melin, vd för Ljunghäll.
undefined
28 mars. Kraftiga vindar drog fram över Vimmerbytrakten. De var så kraftiga att de fick en container som väger mellan tre och fyra ton att blåsa omkull på återvinningscentralen utanför Vimmerby.
undefined
22 juni. Sverigedemokraternas ledamot i kommunstyrelsen i Vimmerby, Roger Sunesson, dömdes av Kalmar tingsrätt för olovlig beskaffenhet med smuggelgods sen han köpt smuggelsprit och öl för minst 34 000 kronor. "Jag är inte överens med tingsrättens dom", kommenterade han. Någon överklagan blev det inte och hans parti har fortsatt förtroende för honom.
undefined
20 december. En brand upptäcktes tidigt på morgon i en lägenhet på Sevedegatan i Vimmerby. En kvinna i 75-årsåldern omkom i branden. Hon påträffades död i bostaden av rökdykare.
undefined
31 oktober kom nyheten att Lloyd's antik och secondhand i Vimmerby stängs på eget initiativ. Dagarna efter var det stor trängsel när utförsäljningen drog igång.
undefined
8 april. Bröderna Carl-Johan och Henric Monell tar över Tomas Monells trafikskolor efter sin far. Samtidigt stod också första etappen av företagets nya trafikövningsplats klar några kilometer utanför Vimmerby.
undefined
17 februari. Åbro Bryggeri satsar på en gigantisk solcellspark för 40 miljoner kronor. "Vi vill säkerställa vår fortsatta drift. Läget är väldigt osäkert med energiförsörjning och elpriser och det här är dels ett sätt för oss att producera vår egen el, dels ett sätt att se till att vi alltid har el, motiverade vd Henrik Dunge till Vimmerby Tidning.
undefined
8 oktober. Höstmarknaden i Vimmerby blev en skral historia. Bara runt 15 knallar och besökare därefter. Det har lett till att marknadsupplägget ifrågasätts och ses över. Marknadstraditionen i Vimmerby går flera hundra år tillbaka i tiden.
undefined
4 juli blev det klart att kedjan Rusta flyttar in i lokalerna som Coop lämnade ett par månader tidigare. Öppningen ska ske under våren 2023 och 12-15 personer väntas få jobb. Klart är också att Carola Svensson blir butikschef.
undefined
1 april. Många engagerade sig för människorna i Ukraina efter Rysslands anfall. Nioårige Hugo Thalin i Vimmerby var en av dem. Genom att sälja pärlplattor samlade han in 10 001 kronor som oavkortat gick till hjälp i Ukraina.
undefined
8 september. Både ambulansen och Hälsocentralen i Vimmerby missade att Stephan Petersson brutit både rygg och nacke samt hade hjärnskakning. Istället skickades han hem med smärtstillande. Han har inget ont att säga om den vård han till sist fick. Men är kritisk mot vilken vård man får om man inte är frisk nog att stå på sig.
undefined
7 december. För andra året i rad fanns en Vimmerbybo med i finalen av TV 4:s Hela Sverige bakar. Daniel Svensson må vara bosatt i Arizona, men har starka rötter i Storebro. Han lyckades dock inte vinna utan fick nöja sig med att bli tvåa.
undefined
25 mars. Krogen Burgers&Beers fick kritik från grannar för störande ljud från krogen och från gatan utanför. Det fick miljö- och byggnadsnämnden att skärpa kraven och hota med vite på 20 000 varje gång en viss ljudnivå överstegs. Krögaren Durre Elezovic menade att kommunen jagade honom. I juli blev krogen till salu. I september tog ägaren beslut att lägga ner.
undefined
19 april. Tack vare ett videoklipp som blev viralt fick familjen Eremchuk i Vimmerby kontakt med mor, far och svärmor efter flera veckors tystnad under deras flykt från krigshärjade Mariupol i Ukraina. I april var hela familjen samlad hemma i villan i Vimmerby. Överst från vänster: Viktor Filimoshyn, Sergej Eremchuk. Andra raden; Kristina och Natali Eremchuk och Lydmila Smelova. Längst fram: Viktoria Filimoshyna, Kiril och Karolina Eremchuk. Saknas på bilden gör yngsta dottern Karolina Eremchuk.
undefined
4 november. Röntgen i Vimmerby stängs. Tusentals patienter från Hultsfred och Vimmerby tvingas åka till röntgen i Västervik. Anledningen är personalbrist och klinikchefen Per Malcherek hoppas enheten i Vimmerby kan öppnas igen - om man får tag i personal.
undefined
10 december. Kön ringlade till och med utanför parkeringen när Erikshjälpen invigde sin nya lokaler vid Västra Tullen i Vimmerby.
undefined
30 september. Två unga rånare slog till mot Coop i Vimmerby. Maskerade och beväpnade med en kniv kom de över kontanter och en större mängd tobak. Den greps dagen efter. Det visade sig att båda är i tonåren.
undefined
22 juli. Vimmerbybon Rawan El-Harake blev av med sitt försörjningsstöd och riskerade också att bli av med sin bostad efter beslut socialnämnden fattat med ett anonymt tips som grund. Förvaltningsrätten upphävde dock det beslutet. "En lättnad, men synd att min syster mår som hon mår" kommenterade brodern Mohammad Ali El-Harake.

 

undefined
10 maj. Fria arbetsskor till personalen i den kommunala omsorgen har varit en het fråga länge. "Väldigt sorgligt och tråkigt", tyckte undersköterskan Lena Rydersten om fullmäktiges nej till att införa fria arbetsskor.
undefined
14 december. En familj på tre personer tvingades hoppa bilen som plötsligt fattade eld några hundra meter från hemmet i Solbacka, Rumskulla. Ingen person kom till skada. Bilen totalförstördes.
undefined
8 december. En hemlig välgörare som vill fortsätta att dölja sig bakom namnet "Anders" fixade julgransbelysning till julgranen i foajén så de boende på Granen i Vimmerby åtminstone fick något juleljus när ingen annan tycktes vilja ta ansvar för det. Evy Dargin och hennes grannar uppskattade det mycket.
undefined
5 september. Peter Karlsson (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden provåker linbanan som är en ny attraktion i lekplatsen i Gullringen, en av de första som ställs i ordning enligt kommunens nya norm som innebär färre men bättre lekplatser.
undefined
3 juni. Öltältsfestivalen var tillbaka i Källängsparken, efter att blivit inställd två år i rad på grund av pandemin. "Skål för återkomsten", tyckte det här sällskapet från Vimmerby.
undefined
1 maj. Anneli Rimås blir ny vd Björkbacken och Karaktärshotellet. "Jag känner mig redo. Och vi känner oss redo. Det är ju en stor förändring även för Micael (Glennfalk) som lämnar över kontrollen av ett av sina livsverk till någon annan" sa hon om det.
undefined
1 april. Butikskedjan Go Banana slog upp portarna till den nya godisbutiken i Vimmerby.
undefined
24 november. Anrika Vimmerbyföretaget Albins firade 95 år och passade på att presentera sin nya platschef Mikael Hansevi. Här tillsammans med företagets vd Magnus Brogren.
undefined
16 oktober. Ett kort men mycket intensivt oväder drog fram över Vimmerby i oktober. Hos Linda Ogebrink i Göljeryd en halvmil utanför Vimmerby fälldes sammanlagt 30-40 träd på en halvtimma. "Det måste ha varit en tromb eller något liknande som drog fram", sa hon till Vimmerby Tidning."
undefined
15 januari. Norrsken över Vimmerbytrakten. Camilla Rosén i Pelarne var en lyckliga som fick se fenomenet och lyckades också ta bilder på den grönskiftande natthimlen. "Vi gick ut i strumporna och där var det världens skådespel. Man blev helt lyrisk" beskrev hon för Vimmerby Tidning.
undefined
16 november Ingrid Capacity satsat uppemot 150 miljoner kronor på ett stort batterilager i Vimmerby. Illustrationen visar var batterilagret ska ligga intill Södra Industrigatan mellan STG-macken och gamla VTT-fastigheten där företaget arrenderar mark av fastighetsbolaget Mokullan AB.
undefined
9 mars. Vimmerby Tidning på plats i ett hjälpcenter i Przemysl bara ett par mil från ukrainska gränsen dit många flyktingar sökt sig. Här berättar en familj för vår reporter Jimmy Karlsson om hur de från ena dagen till den andra gick från ett vanligt villaliv till att stå vid gränsen som asylsökande med sina enda ägodelar i en papperskasse.
undefined
25 november Motorsport i Vimmerby fyllde 60 år vilket uppmärksammades i butiken. Här ses Leif Samuelsson och Daniel Samuelsson.
undefined
9 oktober I ett stort reportage uppmärksammade Vimmerby Tidning det tuffa läget för trakens lanthandlare, med stigande priser på flera fronter. Mattias Sandh i Gullringen berättade bland annat om de höga elräkningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!